23 Април 2024вторник09:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ЕСПЧ:

Работодателите не могат да четат кореспонденцията на служителите си

/ брой: 174

автор:Дума

visibility 23

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург се произнесе, че работодателите нямат право да следят кореспонденцията на служителите си във ведомствената мрежа. Според становището на съда работодателят трябва първо да се увери, че служителите знаят за наблюдението на електронната им поща и други средства за онлайн комуникация, преди да започнат проверка на кореспонденцията му.
Правото на компаниите да четат електроните съобщения на служителите си включват и приложения като УотсАп, Телеграм и Фейсбук месинджър, ако е използвана техника, която е собственост на компанията.
Съдебният акт е ключов по отношение на правото на лично пространство на работното място. Той е по жалба на румънски програмист, който твърди, че са нарушени правата му. В първоначално произнасяне през януари м.г. ЕСПЧ отхвърли жалбата.
38-годишният Богдан Михай Барбулеску е уволнен през 2006-а, след като използвал системата за съобщения яху, за да си пише с годеницата и брат си, освен това изпращал съобщения на клиенти, свързани с бизнеса на фирмата. Барбулеску твърди, че работодателят му е нарушил правото на лично пространство, като е следил съобщенията му, които съдържали информация за здравето и сексуалния му живот.
В съответствие с решенията на румънски съдилища ЕСПЧ първоначално постанови, че не е "лишено от основание работодателят да иска да се увери, че служителите му изпълняват задълженията си през работно време". Съдът заключи, че е оправдано да се наблюдават всички комуникации, осъществени с корпоративни средства.
Разширен състав на ЕСПЧ от 17 съдии допусна да разгледа отново случая по искане на жалбоподателя и обяви решението си, след като изслуша аргументите на двете страни. На изслушването бяха представени становищата на експерти от Европейската конфедерация на профсъюзите. Конфедерацията критикува първото решение на ЕСПЧ като прекалено строго. Синдикалистите препоръчаха първо да бъде правена устна забележка като дисциплинарна мярка, а уволнението да се използва при повторни нарушения или сериозни провинения.
Според ЕСПЧ румънските съдилища, застанали на страната на работодателя, не са защитили частната кореспонденция на Барбулеску, понеже той не е бил предварително уведомен от компанията, че комуникациите му се наблюдават. Румъния ще трябва да му заплати 1365 евро заради разноски и хонорари по делото. Заключението, че член 8 от Европейската конвенция за правата на човека, който отрежда правото на личен и семеен живот, всъщност е бил нарушен, "е достатъчно обезщетение за всички морални вреди", отбелязват магистратите.

 

Токът за бита остава регулиран поне още година

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 76

Поръчката за бързите влакове до морето "дерайлира"

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 76

ДАИ е с нов автопарк за над 6,3 млн. лв.

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 76

Фискалният резерв се оказа 10,9 милиарда лева

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 76

Канарските острови на бунт срещу туристите

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 76

2400 евро за раждане на дете в Гърция

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 76

Задържан за бомбена заплаха в Дания

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 76

Накратко

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 76

Пълзяща цензура

автор:Нора Стоичкова

visibility 359

/ брой: 76

Ех, бедни Главчев...

visibility 419

/ брой: 76

Тръмп не е изход

visibility 313

/ брой: 76

Договорът с "Боташ" е един от най-корупционните

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ