29 Март 2024петък09:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Проф. Андрей Пантев:

България прави Съединението благородно и дръзко

Колкото повече се разширява социалната пропаст, толкова повече жестокост се генерира, предупреждава известният историк

/ брой: 174

автор:Велиана Христова

visibility 1337

"Ако съединението в Европа означава покорство, безличие, униформеност, то ще се провали"

- Девизът "Съединението прави силата" беше избран за слоган на българското председателство на ЕС. Подходящ ли е този лозунг, който е и върху сградата на парламента и очевидно е роден от историческото Съединение на България през 1885 г.?
- Подходящ е, без да е оригинален, защото и върху други народни събрания на страни членки на Европейския съюз като Нидерландите, Белгия има подобно мото. Но основното е как разбираме съединението. Съединението, ако означава покорство, ако означава безличие, униформеност, такова съединение и в България, и на европейския континент не само че не ни трябва, но явно е на път да се провали като идея и практика.
- Няма ли все пак разлика между възприемането на този лозунг, защото у нас той се свързва с празника на Съединението на 6 септември?
- Свързва се и това беше може би единственият звезден миг на България - през 1885 г., защото всичките ни други външнополитически постижения, като например храбростта ни по време на Балканската война, все пак минават по пътя на съюзнически усилия. А в случая България сама в света осъществява един акт, който придобива метафорично и нарицателно значение. Така че, без да потапяме в един сиропен контекст събитията през септември 1885 г., то наистина е дело, което тогава го смятахме само за началото, а то май че се оказва едно от последните по пътя на нашата реализация.
- Май наистина излиза, че никога друг път в историята си България не е взела самостоятелно решение, което да отстои пред света...
- А, защо, примерно през 1913 г. взимаме самостоятелно решение, което е пагубно; през 1915 г. взимаме самостоятелно решение; присъединяването ни към Тристранния пакт също е самостоятелно решение. Това че едно решение е взето самостоятелно, не значи, че е мъдро. Но в случая със Съединението има едно благородство, при което без референдуми, без покани, без митинги княжеската армия влиза в Пловдив и там се целува с румелийската жандармерия. Тук трябва да повторя за кой ли път едно нещо, което, като го казвам, се правят, че не го чуват - турското население не протестира, макар че зад него стои Турция. Да не говорим за гърци, арменци, които са почти половината от населението на Източна Румелия. Те са видели вече, че България по един мирен, езиков, цивилизован начин се налага, без да натрапва на другите своето превъзходство. Те предпочитат да живеят в обединено Княжество България, отколкото в държава с особен статут към Османската империя, каквито са били по това време Ливан, Сирия, Кипър, дори Египет. 
- Но по това време западните велики сили са си правили сметката да има някакви южни румелиоти, които да останат под тяхно влияние, и са били против Съединението.
- Е, това е великото постижение, че то става, въпреки несъгласието на западните държави. Но как да не бъдат против, като те са го създали това положение на разединение. Много ми е смешно, когато казват, че Русия била против Съединението. Като че останалите велики сили са били "за". Те са го създали това положение. Малцина от нас разбират, че една смеска под условното наименование "румелиоти" е същото, както има косовари, има киприоти, които според мен и двете са изкуствени понятия. Но с оглед на тогавашната обстановка все пак българите са преобладаващият, но не единственият етнически компонент в Източна Румелия и те се опитват да прокарат своите интереси. Ако бяха успели, може би днес щяхме да наблюдаваме по Вакарелските възвишения граници, чейнчбюра и паспортни контролни пунктове. Можеше да се създаде една смеска, един румелиотски език, както други езици се създават и след това се утвърждават.
- Когато стане дума за Съединението, днешните "демократи" и русофоби веднага се нахвърлят, че Русия, виждате ли, е била била против.
- Русия е била против Батенберг, не против Съединението. Освен това има един основен въпрос, който все го задавам и никой не ми отговаря - защо в Източна Румелия става толкова лесно, а в Македония не става, а там, където става, се осъществява с толкова кръв. Простата причина е, че в Източна Румелия няма турски гарнизони.
- А защо няма, кой е причината за това?
- Отговори си сама, читателите също да си отговорят. Това е основното, което трябва да се каже, когато става дума за Русия. А съвсем друг е въпросът, че Русия е леко подсърдена от поредните неблагодарни славяни и това го е описал още Достоевски. Всички балкански страни са получавали своята национална и държавна независимост с руско оръжие, но при нас това е най-силно, най-драстично. И когато се съобщава за съединението, един руски вестник пише: "Рухнул Берлинский трактат". А когато съобщават на новия руски император Александър ІІІ, който не е най-светлата страница в историята на Романови, но не е и най-мрачната, той произнася фразата: "Об разъединении и речи быть не может". Т.е. Русия не е против Съединението, а не го подкрепя. Това са различни неща. Защото по това време - през 1883 г., нашият княз Александър Батенберг е обявен за чужд и враждебен на руските интереси. Въпросът е кой след това спира напредъка на българската армия към Ниш по време на Сръбско-българската война? Второ, много се спекулира с това, че руските офицери напускат България при войната. Извинете, руските офицери не могат да воюват на страната на България по простата причина, че Русия не е във война със Сърбия. Не може чужд офицер да воюва срещу страна, с която родната му държава не е във война.
- Добре, но те се уволняват от българската армия, която от кого е създадена? Ами, Русия я създава.
- Сто пъти съм казвал: Ако искаш да направиш от една страна провинция, не й правиш армия.
- Освен това някои много се стараят да заличат факта около другия ни празник пак през септември - Независимостта, че за нашата независимост през 1908 г., посрещната враждебно от западните велики сили, Русия плаща на Турция вместо на България 80 млн. френски франка, които после съветското правителство ни ги опрощава...
- Искам тук да кажа нещо, което го намирам за много отвратително. Това са приказките, че сме си платили със злато за Освобождението. Излиза, че в Петерхоф императорът няма злато и разчита да освободи България, та българите да му дадат злато.
- Абсурд! Тази глупост не съм я чувала. Та Петерхоф е заринат от горе до долу в злато!
- Всичките тези инсинуативни комбинации между кръв и злато са отвратителни. А на всичкото отгоре са и неверни. Това е комплексът на парвенюто.
- В момента лансираме лого да съединяваме Европа, а къде е това съединение днес вътре в България?
- Когато говорим за Съединението, мнозина казват: едно е Съединението за Петко Каравелов, друго е за Захарий Стоянов, трето е за Стамболов, четвърто е за княз Александър Батенберг, който е умрял от страх, пето е за Илия Цанов и пр. Но когато Съединението, тази дръзка акция, изведнъж става, всички забравят, че се мразят, че са различно ориентирани, че едните са богати, а другите са бедни - и всички подкрепят тази акция. И когато през юни 1886 г. всички се събират, включително източнорумелийските депутати, срещу което Турция протестира, въпреки всички вътрешни дрязги, Каравелов казва: "Търсете вие, господа, орела в небето, аз кокошката ще хвана". Сиреч - трябва и Македония да се вземе, което в оня момент хич не би било възможно. Все пак има едно обединение, всеки преглъща, макар и временно, собствените си щения. Това е, което аз днес вече се съмнявам, че може да стане. Но не вярвам, че днес някой ще приеме едно поражение за България по причина, че неговият вътрешен противник печели.
- Не виждам как в момента можем да наречем България независима държава.
- Независимост означава преди всичко независимост отвън. Днес ми се хвърлят и изтъкват разни награди от американските тайни служби, посрещания с парад и пр. Навремето това е било най-позорното нещо - да кажеш, че зависиш от друга страна. Хората са криели това. Сега това е хвалба.
- Е, премиерът ни ги нарича "началници"...
- Това е най-малкото. Това е навсякъде. Еди-кой си е бил в Америка, като че малко глупци има и в Америка, и в Русия, и в Нова Зеландия! Някой завършил колеж еди-къде си или работи в Америка. А този, който работи в България, е второ качество, така ли? Като гледам телевизия, ми става много смешно. Аз съм живял в Америка 5 години, но не в посолства, а в райони, където на 1000 км имаше само едно българско семейство. Те битово са много добри хора. Но те са не по-малко стереотипизирани от всички останали. Като му кажат, че еди-кой си е враг на цивилизования свят, той престава да те слуша, не чува никакви аргументи. Виждаме сега тия идиотщини с новата гражданска война там. Аз имам книга за гражданската война в САЩ. Всичките тези удари по паметници ми напомнят как едно младо момче удряше по главата сваления паметник на Саддам Хюсеин. Това е примитивизъм, който евентуално може да бъде разбран, ако се случва една-две години след някакво събитие. Но след 100 години и повече да взривяваш паметник на генерал това е примитивизъм, превърнат в манталитет, и  не подхожда на нация, която се нарича "най-великата на света".
- Е, ние цял мавзолей взривихме...
- Неговото взривяване като процедура беше символично и впечатляващо. Той си отмъсти на примитивизма.
- Какво вътрешно съединение може да имаме сега у нас, когато 90 процента от българите са бедни, най-бедните в Европа, а другите 10 процента са богати и разликата между двете категории е много голяма. Е, как да се обединяваме, като едните искат да станат още по-богати, доограбвайки другите?
- Нима има съединение в прехвалената докомунистическа България? Има едно стихотворение на Иван Вазов "Елате ни вижте", в което се казва как хората са "духовно сближени" с животните под тях. Сега избухна гняв за бели и черни учебници - абе, това ли ви е проблемът, като едните дечица ходят с гуменки за 20 лв., другите с маратонки за 200! Така пред мен има едно фантастично училище, казва се "Българско школо". Частно е, на "Овъргаз". Веднъж съм влизал само, ама там дечицата - да са живи и здрави, ами те са облечени като принцове, навън ги чакат мерцедеси. И се питам, ако запишеш едно цигане в такова училище, дали ще стане крадец и мързеливец? Няма да стане. Така е, за никакво съединение не можем да говорим. Можем да говорим за малко притъпяване на онези огромни социални пропасти, които рано или късно раждат жестокост. Някои много говорят как болшевиките са клали, а че руските офицери и аристократи преди това са поливали с шампанско циганските певачки за забава, никой не казва. Има един основен проблем - колкото повече се разширяват пропастите, толкова повече жестокост се генерира. Така че, както е казал императорът: "Об разъединении и речи быть не может", а тука за съединението май е същото.          
           



 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ