20 Април 2024събота07:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Меркел победи в дебата с Шулц

Според германските медии кандидатът на социалдемократите е пропуснал шансовете си

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 43

След лидерския дебат между двамата основни претенденти за поста канцлер на Германия и водачи на двете най-големи партии в страната - ХДС и ГСДП, местните медии коментираха, че Мартин Шулц е пропуснал възможността да уязви опонента си Ангела Меркел и по този начин да я лиши от четвърти мандат.
Дебатът, който бе предаван по четирите основни телевизионни канала и бе гледан от 20 милиона германци, беше определен като разочароващ. "Дойче веле" коментира, че това е бил най-слабият дебат от 2002 г. насам, откакто този формат съществува. Почти не беше обсъдено социалното положение в Германия, където, въпреки бързия растеж на икономиката, се забелязват и редица трудности: влошаване на социалното положение на много семейства, новите предизвикателства и възможности, свързани с влиянието на цифровите технологии и глобализацията на работните места и образованието. Вместо това прекалено много време беше отделено на разговора за приемането и интеграцията на мигрантите, а в началото на дебата - и на многократно повтарящата се ретроспекция на събитията от 2015 г.
Според "Шпигел" двамата съперници почти не са показали разлики помежду си и това прави вероятно повторение на голямата коалиция, която управлява Германия в последните 4 години и в която основни са именно партиите на Меркел и Шулц. Сред медиите преобладава мнението, че Шулц не е бил достатъчно остър към противничката си, а "Ханделсблат" дори отива по-далеч, като коментира, че "Шулц явно не иска да е канцлер през септември, той иска да е офисмениджърът на Меркел".
Още в началото на дебата Шулц нападна настоящия канцлер заради позицията й за бежанците. Лидерът на ГСДП обвини Меркел за това, че позицията на Германия не е била консултирана с другите държави от ЕС.
По темата за влошените отношения с Турция Меркел и Шулц бяха единодушни, че преговорите с Турция за влизане в ЕС трябва да бъдат прекратени. Двамата показаха сходни позиции и по други въпроси, но се разминаха в оценката си за американския президент Доналд Тръмп. Шулц заяви, че американският лидер няма да може сам да урегулира конфликта около КНДР. "Не, не мисля", каза той. В отговор на молба да обоснове своята гледна точка той напомни за агресивната риторика на Тръмп в социалните мрежи, за "предубежденията към цели групи от населението", за това, че той "не успя да се дистанцира от националистическите групи" след безредиците в американския град Шарлътсвил.
От своя страна Меркел посочи необходимостта да се търсят дипломатически решения на кризата, включително с участието на американския президент. "Не мисля, че този конфликт може да се реши без президента на САЩ, но при това мисля, че е нужен мирен дипломатически подход", каза канцлерът. Меркел подчерта, че ще обсъжда това с президента на Русия, с държавния глава на Китай, с Япония и Южна Корея, но и с американския президент". В същото време Меркел подчерта, че е необходима силната позиция на ЕС.
Според социолозите лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц трябваше наложително да вземе надмощие пред камерите, за да се надява да навакса значителното си изоставане след консервативния канцлер. Тази възможност бе пропусната. На власт от 12 години, Меркел бе посочена като по-убедителна от опонента си: 55% срещу 35% според анкетата на А Ер Де и 32% срещу 29% според тази на Це Де Еф.



Защитете респираторните ни органи, вместо интересите на корпоративните групи, г-жо Меркел -  с такива плакати демонстрираха пред канцлерството в Берлин, докато канцлерът провеждаше среща с представители на засегнати от вредните емисии от дизеловите автомобили

БГНЕС

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ