20 Април 2024събота11:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БРИКС на война с долара

Страните от организацията се срещат в Китай

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 15

Страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) ще създадат фонд за облигации в национални валути, се посочва в декларация, приета от петте страни по време на срещата на високо равнище в китайския град Сямън.
Участниците в срещата подчертаха значението на финансовото сътрудничество в рамките на организацията с проучване на перспективите за сближаване на счетоводните стандарти.
Финансовият комитет на БРИКС обсъди също възможността за създаване и на криптовалута на организацията, каза пред журналисти ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции (RFPI) Кирил Дмитриев. По неговите думи идеята е да се създаде алтернативен платежен инструмент, който би могъл да замени долара в общността.
В Сямън стана ясно, че ще бъде обсъдена идеята на Москва за създаване на обща платформа за енергийни изследвания.
В декларацията на „Петте” се посочва: "Ние подкрепяме продължаването на диалога за създаване на платформа за енергийни обследвания и призоваваме съответните органи да насърчават съвместните научни изследвания в областта на енергийната ефективност и сътрудничество.
„Ще насърчим развитието на отворени, гъвкави и прозрачни пазари за енергийни суровини и технологии с цел най-ефективно използване на изкопаемите горива и по-широкото използване на газ, ядрена енергия и хидроенергия, което ще улесни прехода към икономика с ниски емисии, разширяване на достъпа до енергия и устойчиво развитие", пише също в изявлението.
Членките призоваха още за равно участие на държавите в управлението на интернет. Според тях структурите, които управляват и регулират основните интернет ресурси, трябва да станат по-представителни и всеобхватни, за да се гарантират сигурността, мирът и свободното споделяне на информация. Те припомниха и централната роля на ООН в развитието на общоприетите норми на отговорно поведение на държавите в използването на комуникационните технологии.
"Отбелязвайки продължаващата несигурност и рисковете от спад в икономическата активност, подчертаваме необходимостта да се въздържаме от политика на изолация и да избегнем тези тенденции, които оказват негативно влияние върху перспективите за глобален растеж”, пишат още те.
В декларацията се подчертава, че БРИКС продължава да играе важна роля като двигател на глобалния растеж. Страните се застъпиха също за борба с корупцията, признавайки, че действия „под масата” възпрепятстват икономическото развитие и подкопават финансовата стабилност.
Те апелираха и за пълно изпълнение на ангажиментите на заинтересованите страни в рамките на плана за действие по иранския ядрен въпрос.
Междувременно Русия и Китай представиха проект на договор за предотвратяване на разполагането на оръжия в Космоса, припомняйки, че космическото пространство трябва да бъде свободно за изучаване за мирни цели, въз основа на принципа за равенство в съответствие с международното право. Те отбелязаха важността от политически ангажимент да не се разпространяват оръжия в извънземното пространство.
Всички членки на БРИКС остро осъдиха извършения от Северна Корея опит с водородна бомба като още едно откровено и неприемливо нарушение на международните задължения на КНДР да не произвежда и изпитва ядрено оръжие в съответствие с многобройните резолюции на Съвета за сигурност на ООН.


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ