29 Март 2024петък13:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Спомен за английската роза

20 години след смъртта й принцеса Даяна продължава да бъде в сърцата на милиони хора по света

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 1071

Кралица на сърцата - така често е наричана принцеса Даяна. Заради липсата на дистанция с обикновените хора, заради способността й да се сближава с тях, да дарява с вниманието, което заслужават, непогалените от съдбата. Лейди Даяна завинаги ще остане любимата принцеса на Уелс, която преобърна представите на света за английското кралско семейство. Тя промени начина, по който всички възприемаха британската монархия, като доказа, че дори и да си член на кралското семейство, можеш да се появяваш свободно на публични места, да отдадеш живота си на благотворителност и да бъдеш сред хората. "Искам монархията да има повече контакт с хората", казва Даяна.
Години след смъртта й тя си остава принцесата на народа, и то съвсем не само на британския. До ден днешен животът й, отвъд жълтините, продължава да вълнува мнозина по целия свят.
Отдаденост на хуманитарната дейност и всеотдайност в мисията за подобряване живота на хората - с това Даяна спечели сърцата на милиони по света, с това остава в тях и до днес. Навсякъде бе посрещана от множество хора, жадуващи да се докоснат до добротата й. Принцесата се грижеше за бездомните в Лондон, като редовно посещаваше домовете за безпризорни, водеше често със себе си и синовете си Уилям и Хари, за да възпита в тях грижата за ближния, отдадеността да помагаш на другите. Нерядко синовете й я придружаваха и в клиники за болни от СПИН. Изключително нетипично за кралски особи, Уилям и Хари можеха да бъдат видени и в заведения като "МакДоналдс" например.
Една от каузите на принцесата е инициативата за борба с противопехотните мини. Днес принц Хари продължава да работи по инициативата на майка си в борбата срещу противопехотните мини. Наскоро той подкрепи план за освобождаване на света от мините до 2025 г. "Преди двадесет години, през последните месеци от живота си, майка ми поде кампания, за да привлече вниманието към ужасяващото и безразборно въздействие на мините", заяви той по време на официален форум в двореца Кенсингтън. "Тя посети засегнатите райони, като например Хуамбо в Ангола и Травник в Босна. Тя чу как хората в тези общности са живели в постоянен страх, че всяка стъпка може да е последната им", отбеляза принц Хари. Тази година се навършват 20 години от подписването в Отава на Конвенцията за противопехотни мини. Много от участвалите в кампанията смятат, че това не би се случило без пътуванията на Даяна до Ангола и Босна. Така тя привлече вниманието на обществеността върху тежкото положение на тези хора и непрекъснатия страх от смъртта.
Лейди Даяна промени начина, по който светът приемаше болестите хепатит и СПИН. През 1987 г. принцесата бе заснета как тя се здрависва с пациенти, които са болни от СПИН, без да носи ръкавици. За да покаже, че болестта не се предава чрез докосване, при посещения в Непал и Зимбабве тя отново свободно се ръкува с хора, болни от проказа.
По повод годишнината от гибелта на Даяна онлайн изданието "Руски дневник" обърна внимание на единственото нейно посещение в Русия. Ксения Зубачова разказва как през 1995 г. два дни принцесата на Уелс прекарва в Москва. Тя се среща с руските държавни служители, ангажирани със социалната политика. Посещава детската болница "Тушинская", на която дарява ново медицинско оборудване. Принцесата на Уелс дори провежда семинар за студентите по медицина на тема как се повива бебе, пише изданието. Даяна е удостоена с награда "Леонардо" за социалната и хуманитарната й дейност от председателя на руската партия на социалдемократите Александър Яковлев.
Днес споменът за принцеса Даяна е особено жив... И така нужен!


Принц Чарлз и Даяна се сгодиха, когато тя бе на 19 години,               Този кадър, запечатал момент
а на сватбата си бе 20-годишна.                                                         след официалната сватбена церемония
Чарлз, който е 12 години по-възрастен,                                               на Даяна и Чарлз,
беше под нарастващ натиск да се ожени                                              бе публикуван едва през август 2015 г.


Да се погрижи за болните, да приласкае изстрадалите              Майка Тереза и принцесата на Уелс
- това извираше безспир от душата на Даяна


Даяна бе всеотдайна майка,
стремяща се да възпита у децата си добродетели,
сред които грижата за ближния


Принцовете Уилям и Хари почетоха 20-годишнината от гибелта на майка си без официални церемонии. Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън избра да почете паметта на Даяна с рокля, наподобяваща тоалет на принцесата. Кейт, която очаква трето дете, не без основание е сравнявана често с лейди Даяна - като излъчване и стил


Уилям и Хари споделят

В документалния филм "Даяна, майка ни - живот и наследство" британските принцове Уилям и Хари за първи път говорят за майка си. "Аз и Хари отчаяно искахме да кажем чао, до по-късно... Ако знаех какво ще се случи, надали бих го пропилял с лека ръка, както и всичко останало", казва Уилям за оказалия се последен телефонен разговор с Даяна. "Тя ни се обади от Париж, не помня точно за какво, но помня, че до края на живота си ще съжалявам, че този разговор беше толкова кратък", добавя Хари, по чиито думи Даяна е "един от най-непослушните родители".

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 168

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 161

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 175

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 145

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ