19 Април 2024петък18:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стивън Фриърс с почетна награда във Венеция

Два филма, представяни като проекти на "София мийтингс", са в конкурсната програма на Мострата

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 698

Стивън Фриърс, създател на "Опасни връзки", "Кралицата", "Филомена", "Флорънс", бе почетен с наградата "Слава на режисьора" на 74 кинофестивал във Венеция. Отличието се присъжда за новаторство в киното. Сред предишните му носители са Брайън де Палма, Аниес Варда, Еторе Скола, Силвестър Сталоун, Ал Пачино. Британският режисьор представя извън конкурсната програма на Мострата историята на едно необичайно приятелство между кралица Виктория и индийския й слуга Абдул Карим във филма си "Довереникът на кралицата", който от 29 септември тръгва по българските киноекрани, научи ДУМА от "Форум филм България". В образа на владетелката зрителите ще видят голямата звезда на британските кино и театър Джуди Денч. Ролята на Абдул Карим е поверена на боливудския актьор Али Фазал. Сценарист на екранната адаптация по книгата на Шрабани Басу е Лий Хол. Сред звездите на филма са и Майкъл Гамбън, Еди Изард, Саймън Калоу, Тимъти Пигот-Смит.
Два от филмите, включени в основните конкурсни програми на фестивала, са представяни като проекти на "София мийтингс", информира Светлана Дамянова от пресофиса на "Арт фест". "Хана" на Андреа Палаоро беше включен като проект в програмата през 2014 г. под името "The Whale". Филмът се състезава в Основния конкурс на Венеция с още 21 творби на режисьори от цял свят - Дарън Аронофски, Джордж Клуни, Ай Уейуей, Гийермо дел Торо, Хироказу Корееда, Абделатиф Кешиш, Паоло Вирдзи, Мартин Макдона, Александър Пейн... В ролята на главната героиня Хана е Шарлот Рамплинг, копродукцията е между Италия, Белгия и Франция. Предишният, дебютен филм на Андреа Палаоро "Като Медея" беше включен в програмата на "София филм фест 2014".
"Under the Tree" на Хафстейн Гунар Сигурсон беше представен на "София мийтингс" като проект през 2015 г. под името "The Tree". Във Венеция сега той се състезава в конкурса "Хоризонти" като копродукция между Исландия, Дания, Полша и Германия. И двата предишни филма на режисьора са показвани в програмите на СФФ - "Париж от Севера" през 2015 г. и "Така или иначе" през 2013 г.
Във Венеция е и българският представител в журито "28 Times Cinema" на програмата "Венециански дни" - Филип Морозов, избран от екипа на Europa Cinemas и Наградата LUX сред предложени трима представители на общността "СФФ за учащи".
74 Венециански фестивал продължава до 9 септември, когато ще станат известни носителите на наградите във всички конкурсни програми.



Стивън Фриърс, Джуди Денч и Али Фазал (от дясно на ляво) на пресконференцията във Венеция


Снимка "Форум филм България"

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ