26 Април 2024петък16:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пхенян изпробва водородна бомба

Експлозията, почти 10 пъти по-мощна от последното ядрено изпитание на Северна Корея, предизвика много остри международни реакции

/ брой: 172

автор:Дума

visibility 30

Северна Корея е извършила успешно тест на водородна бомба, която може да се монтира като бойна глава на междуконтинентална балистична ракета. Това съобщи националната агенция КЦТА. Заявлението беше разпространено и от централната национална телевизия на Северна Корея.
Първоначално беше засечено земетресение в Северна Корея. Много скоро след това стана ясно, че е бил извършен ядрен опит на един от основните полигони за тази цел на Пхенян.
Южнокорейската осведомителна агенция Йонхап предаде, че експлозията, регистрирана в Северна Корея, е била 9,8 пъти по-мощна от последното ядрено изпитание на властите в Пхенян.
Реакциите не закъсняха и Япония изпрати до КНДР по дипломатически канали решителен и остър протест във връзка с новото ядрено изпитание. За това съобщи японският министър на външните работи Таро Коно. "Това е абсолютно непростимо", допълни той.
Президентът на Южна Корея Мун Че-и поиска КНДР да бъде наказана най-строго заради извършения ядрен опит. Южнокорейските власти са готови да обсъдят разполагането на "най-мощно тактическо оръжие на САЩ" на своя територия в светлината на новото ядрено изпитание на КНДР. Южна Корея и САЩ се договориха да разгледат възможността за военен отговор на действията на КНДР. Съответната договореност е била постигната в телефонни преговори между министъра на националната отбрана на Република Корея Сон Ен Му и неговия американски колега Джеймс Матис. Сеул ще настоява също за приемане на най-строги санкции срещу комунистическия режим на Севера.
Китай също осъди новия ядрен опит, извършен от Северна Корея, като същевременно изиска Пхенян да престане да усложнява обстановката с "жестове, които не обслужват интересите му". По този повод правителството на Китай изразява категоричен протест, се казва в декларация на министерството на външните работи на КНР, публикувана на официалната му страница.
Продължаването от страна на КНДР на линията на подриване на глобалния режим на неразпространение на ядреното оръжие крие сериозни последствия за самия Пхенян, заяви в декларация руското министерство на външните работи. Ядрените изпитания на КНДР са демонстративно пренебрежение към изискванията на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и заслужават най-решително осъждане, посочва още министерството. Русия е готова за съвместни усилия за уреждане на ситуацията около КНДР в това число в контекста на руско-китайската пътна карта, се добавя в декларацията.
Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон призоваха към по-строги европейски санкции по отношение на Северна Корея, предаде АП.
"Северна Корея извърши голямо ядрено изпитание. Нейните думи и действия продължават да бъдат много враждебни и опасни за САЩ", написа в туитър американският президент Доналд Тръмп. "Северна Корея е престъпна нация, която става голяма заплаха и срам за Китай, който се опитва да помага, но с малък успех", добави Тръмп.
"Това е тежка провокация", се казва в съобщение на българското Министерство на външните работи. България призовава КНДР да прекрати своята ядрена и балистична програма и да се ангажира с конструктивен диалог с международната общност.



Севернокорейският лидер се радва на водородната бомба


БГНЕС

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ