26 Април 2024петък22:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Русия настоя САЩ да върнат дипломатическите обекти

Генералното консулство в Сан Франциско, търговското представителство във Вашингтон и филиала му в Ню Йорк са под американски контрол

/ брой: 172

автор:Дума

visibility 37

Русия призовава властите в САЩ незабавно да върнат всички дипломатически обекти (генералното консулство в Сан Франциско, търговското представителство във Вашингтон и филиала му в Ню Йорк). Това се посочва в изявление на руското Министерство на външните работи, цитирано от ТАСС. "В противен случай върху САЩ ще падне цялата вина за продължаващото влошаване на отношенията между нашите страни, от които в голяма степен зависи състоянието на глобалната стабилност и международната сигурност", заяви руското външнополитическо ведомство.
"Откровено враждебен акт и изключително грубо нарушаване на международното право, включително Виенската конвенция за дипломатическите и консулски отношения, както и двустранната Консулска спогодба" - така руското МВнР определи действията на американските власти.
По-рано Държавният департамент потвърди, че Русия е освободила трите дипломатически обекта. Вашингтон оспори обвинението на Москва, че американски служители са заплашвали "да разбият входната врата" в един от обектите, а агенти на ФБР са "прочиствали помещенията". "Това не е вярно", заяви високопоставен представител на Държавния департамент, като добави, че американски служители заедно с руски дипломатически персонал са извършили оглед на трите сгради. "Тези инспекции бяха осъществени, за да осигурят безопасността и охраната на сградите и да потвърдят, че руското правителство е опразнило помещенията", заяви анонимният американски дипломатически представител.
Руското външно министерство публикува на страницата си във фейсбук кадри от консулството в Сан Франциско и търговското представителство във Вашингтон, като заяви, че това са "фото и видео свидетелства за противозаконните действия на американските власти, които в нарушение на международното право и на собственото си законодателство са нахлули в руски дипломатически обекти и извършват "оглед" на помещенията".
Говорителката на руското МВнР Мария Захарова написа на страницата си във фейсбук, че обискирането е "някаква адска клоунада - глупава, незаконна и безсмислена".
В събота шефът на пресслужбата на посолството на Русия в САЩ Николай Лахонин заяви пред ТАСС, че в сградата на търговското представителство във Вашингтон са започнали обиски, а в Москва министерството на външните работи привика заместник-ръководителя на посолството на САЩ Антъни Годфри, за да му връчи официален протест "във връзка с намерението на американските власти да устроят претърсване на търговското представителство във Вашингтон, макар че сградата се намира в руска държавна собственост и притежава дипломатически имунитет".
    Преди да се стигне до твърдението за обиски в сградата на консулството в Сан Франциско, над нея се изви гъст черен дим. Пристигналите на място пожарникари не бяха допуснати в сградата. Репортер на АП чул излезли от сградата хора да казват на пожарникарите, че няма проблем и че персоналът на консулството изгаря неуточнени предмети в камина.
Настояването от страна на САЩ за опразване на руските дипломатически мисии е част от дипломатическата война между двете велики сили. Миналия месец САЩ поискаха от Русия да закрие до 2 септември консулството си в Сан Франциско и търговските си представителства във Вашингтон и Ню Йорк. Вашингтон обясни, че това е в отговор на искането на Москва да бъде съкратен американският дипломатически персонал в Русия със 755 души - или до 455 души. Кремъл мотивира искането си с антируските санкции, които Конгресът на САЩ гласува това лято.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ