25 Април 2024четвъртък01:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мост скара Босна и Хърватия

С него Загреб иска да свърже териториите си

/ брой: 171

автор:Дума

visibility 1009

Босна и Херцеговина смята да предяви претенции за част от Адриатическо море, ако Хърватия построи през морето мост, по който автомагистрала ще заобикаля територията на Босна и Херцеговина, предадоха хърватската обществена телевизия и ТАСС, цитирани от БТА.
Това е посочено в писмо на босненския министър по гражданските въпроси Адил Османович до хърватския министър по морските въпроси, транспорта и инфраструктурата Олег Буткович. "Ако вашето министерство и съответните органи на Република Хърватия продължат едностранните действия по строителство на моста Пелешац, със съжаление трябва да ви уведомя, че министерството по гражданските въпроси на Босна и Херцеговина ще бъде принудено да започне действия за излизане на Босна и Херцеговина от договора за държавната граница между нашите страни", пише в писмото, цитирано от босненския портал Кликс и обществената телевизия в Хърватия HRT.
"Призоваваме министерството ви и Република Хърватия да спре всички дейности по изграждането на Пелешкия мост," се казва още в писмото.
По думите на Османович неговата страна ще обяви едностранно суверенни права върху част от Адриатическо море съгласно конвенцията на ООН по морско право чрез създаване на специален нормативен акт, както са направили всички страни от бивша Югославия с излаз на Адриатическо море. Босна и Херцеговина не изключва и възможността да се обърне към международното правосъдие.
Босна и Херцеговина има излаз на Адриатическо море с ширина 8 километра в района на полуостров Пелешац, но крайбрежните води принадлежат на Хърватия. През територията на Босна и Херцеговина минава автомагистрала Е65, свързваща основната част на Хърватия с южната част, където се намира голямото пристанище Дубровник. Загреб планира да построи мост от континента до полуостров Пелешац, заобикаляйки босненската територия. Тази инициатива предизвика остра реакция в Сараево заради евентуалната загуба на средства от транзита през босненска територия.
Текстът е изпратен и до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, върховния представител на Европейския съюз във външната политика Федерика Могерини и комисаря по разширяването Йоханес Хан.
Не всички в Босна и Херцеговина обаче са против изграждането на моста. Драган Чович от хърватското председателство, както и президентът на Република Сръбска Милорад Додик, представляващи съответно хърватското и сръбското малцинство в страната, подкрепят Загреб с аргумента, че той ще бъде изграден над хърватски териториални води.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ