Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Икономика на алъш-вериша

Ася Гардели

1. Септември 2017 , брой: 171   712   0През 2016-а продукцията в строителния сектор спада с над 6,3 млрд. лв. в сравнение с предходната година (стр.6). Според експерти причината е в прехваления от властта нов Закон за обществените поръчки. Именно той пречел секторът да се оттласне от дъното. Не трябваше ли същият този закон да не слага прът в колата на бизнеса и да елиминира корупцията? Същевременно управляващите не спират да се хвалят именно с инфраструктурни проекти, които са все по обществени поръчки. И се печелят от "богоизбрани" фирми.
Че икономиката буксува, показват не само опасенията на предприемачите за влошаване на бизнес климата, а и данните на НСИ, че през миналата година с 40 хил. са се увеличили фирмите без дейност. Иначе Борисов говореше за 6% ръст на икономиката....
Статистиците изчислили още и спад в добивната промишленост, в производството на ток и парно, както и в продукцията от научни изследвания. Общо 3 млрд. лв. по-малко продукция идва от нефинансовите предприятия. Проблемът е, че делът на промишлеността и строителството намалява под 10%, докато огромната част се пада на услугите и търговията. Явно икономиката ни се крепи само на алъш-вериша и услугите.

 

 

Няколко думи

  • 23. Ноември 2017 230
    148
    0

    Цяла година бездействие за опасните язовири! Преди това още една, и още една и още... Така се изтъркаляха 6 години от потопа в Бисер, бедствието в Мизия, в "Аспарухово", край Бургас.
    Държавата пръсна милиони, за да проверява язовири, да описва, разпределя собственост, прошнурова. Начетохме се на дълги списъци, на стряскащи констатации, на неизпълнени предписания за...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"