29 Март 2024петък17:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Изборът на поета

/ брой: 171

автор:Боян Бойчев

visibility 1506

Имаше едно определение, че сме държавата на мъртвите поети. Толкова много са убити и самоубили се, напускали този свят в разцвета на своята творческа младост. Христо Ботев, Пейо Яворов, Гео Милев, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Христо Ясенов, Никола Вапцаров, Христо Кърпачев, Пеньо Пенев... - това е само малка част от кохортата.
А останалите живи? Мнозина живеят, мечтаят и си отиват, разочаровани, унизени, често изпаднали в крайна бедност и нужда.
Неразбрани...
Забравени...
В античността поетите са били смятани за пророци - явно продиктувано от умението им да живеят в един по-различен, по-хармоничен и по-красив от реалния свят. А на олимпийските игри е имало състезания и по поезия.
Поетите са едни от носителите на Ренесанса.
Техните стихове през вековете са вдъхвали на хората вяра в свободата, в доброто, в любовта. Раздвижвали са заспалите мозъци и са им давали надежда.
И може би затова никога не са били удобни за властимащите, за статуквото. Заплащали са скъпо за мечтите си, които много често в сблъсъка с действителността са се оказвали мъртви копнежи.
Преди време един известен наш поет, спомняйки си младостта, казваше, че тогава джобовете им били пълни не с пари, а със стихове. Пълни били и залите, и студентските аудитории - с млади хора, жадуващи да чуят поезия. И поетите били уважавани, може би като в античността.
А днес къде си, поете? Днес, в бездуховното време, хранещо се с пошлост и произвеждащо пошлост. Къде е изящното ти слово? Счупено ли е то от бруталните изрази и грубости? И кой се вслушва в него?
Успя ли да привикнеш към делника и да се смириш? Да се влееш в ежедневното русло, водейки борба за насъщния? Притиснат от дива умора, отказа ли се от себе си? Ама че искаш стихове да пишеш - пиши си, ако намериш време. Ще ги издадеш с хиляди трудности и лишения и ще ги прочетат една шепа хора. Ама си имал мечти - кого го интересува. Парите днес са всичко. И ти трябва да бъдеш смазан. Ти с твоите мечти и стихове. Псевдокултурата, консуматорството - това властва, не разбра ли? 
Животът днес е материален до болка и до болка жесток. Твоите стихове, твоите мечти нямат значение. И ти си мъртъв, поете, ако не се приспособиш към новото време.
Но ти си мъртъв, поете, и ако направиш този компромис. Жив си мъртъв.
Затова продължавай да вървиш по прашните и несигурни улици на настоящето. И направи своя избор.
Но защо ли съм сигурен, че въпреки всичко, ще избереш все пак поезията...

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ