28 Март 2024четвъртък13:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Близо 3 млн. българи обичат да пият бира

Всеки трети смята, че при умерена консумация кехлибарената напитка е част от "здравословния начин на живот"

/ брой: 170

автор:Дума

visibility 474

2 808 000 пълнолетни българи, или 57% от населението, между 18-69 години твърдят, че през лятото пият бира поне веднъж седмично, а други 14 на сто - един път месечно. 22% пък декларират, че въобще не консумират бира. Това сочат резултатите от последното национално представително проучване на агенция "Ипсос България", проведено по поръчка на Съюза на пивоварите.
Изследването показва, че средната честота на консумация на бира през лятото на 2017 г. е 9,4 пъти в месеца, което е почти колкото най-високите нива от 2011 и 2012 г. Пивото остава и най-предпочитаната лятна напитка след минералната вода и силно се доближава до честотата на консумация на безалкохолните напитки, която е 9,8 пъти месечно.
Най-запалените потребители на пенливата напитка у нас са на възраст между 30 и 39 години, следвани от младежи от 20 до 29 години. За трето поредно лято най-активни са биролюбителите в Монтана, където честотата на потребление на пиво достига 14,2 пъти месечно. Следват ги плевенчани, които пият бира 11,8 пъти в рамките на 30 дни, и русенци с 11,2 пъти за същия период.
Мъжете традиционно консумират бира по-често от жените. През лятото господата посягат към кехлибарената напитка средно 14 пъти месечно, а дамите - 5. Отново Монтана е регионът, в който представителките на нежния пол най-често предпочитат да пият бира - почти 10 пъти в месеца. Следват ги жените в Бургас и София, които консумират пиво 6 пъти в рамките на 4 седмици. Най-активните почитателки на пенливата напитка са младите дами на възраст от 20 до 29 години, а най-рядко пият бира жените между 50 до 59 г.
Резултатите от проучването също така показват: всеки трети българин смята, че при умерена консумация бирата е част от "здравословния начин на живот". Убедените в това са 36 на сто от анкетираните, а сред активните консуматори, които пият бира поне веднъж седмично, процентът дори нараства на 48.
38 на сто от всички респонденти и 62% от активните консуматори твърдят, че бирата е "подходящото за тях питие", което се свързва с все по-добрата информираност на потребителите за пивото като натурален и относително ниско калоричен и ниско алкохолен продукт. Делът на убедените в това се покачва през последните две години и заради доброволния ангажимент на пивоварните компании да предоставят на потребителите хранителна информация за категорията, включително за енергийната стойност, която средно е 43 кcal за светлата бира, а за безалкохолната - 23 кcal. От Съюза на пивоварите  обещават, че до края на септември енергийната стойност ще бъде изписвана на 90% от етикетите на произвежданите от членовете на сдружението марки бира. Отново на доброволен принцип, производителите у нас посочват и съставките на всяка бира.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 174

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 194

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ