19 Април 2024петък11:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Истината прави човека свободен...

/ брой: 165

visibility 35

Георги Н. Николов

Есета и афоризми съзиждат новата книга на Димитър Кралев "Съдбовен възел", дело на изд. "Рал Колобър", С., 2017 г. Прави впечатление, че в трудната динамика на нашето време все повече автори отделят внимание на есеистиката - предизвикателно единство между философия, публицистика и критика. Критика, но на какво? Труден избор, решаващ дали посланията на духовния водач ще бъдат чути от обществото, или ще потънат в хаос от дребнотемие.
В сборника на Кралев среща си дават отломки от историята, политически нюанси, библейски мотиви, фолклорни шарки, вплетени в обща канава с нравствени разсъждения и изводи. Разбира се - и с оценка за ролята на българския писател в силуета на днешния ден. Броеницата заглавия "Мъртъв ли е Бог?", "Възхвала на благородната лъжа", "Държавата като трапеза", "Във времето на българския преход", "Антикомунизмът като професия", "Никой не е по-голям от хляба", "В търсене на главния герой", "Кой съм аз? Кои сме ние?" и пр. визират от различни идейни ъгли каузата на човешкото съществуване. И мотивацията на индивида в мир или в екстремални моменти. Осмислена в генетичния код на националния разум, сочещ на всеки от нас правилното място в шепата живот. Всъщност, в есетата на тази книга Човекът търси себе си. В аналите на минала героика и в бъдещ полет към нещо по-добро. В отражение на собственото "аз" от различни позиции на гражданския кодекс, изтъкан от върхове и падения. Също - от въжделения за хармония и човечност - очаквани, ала енигматични, защото зад красивите думи прегарят, сякаш зажаднели филизи, неизброими съдби, надежди и жертви. Принесени в красив дар на всеобщото добруване и премоделирани зад кулисите от ловки хитреци в собствен Байганьовски келепир.

Няма съмнение, че Димитър Кралев отлично познава повелите на своето време. И механизмите, раздвижващи пластовете на социалния фон, уж приветлив и оптимистичен. Предназначен да убеди неволните участници в безкрайния театър на демократичното неравновесие, че всеки се намира на правилното място и аплаузите към кукловодите са искрени. От редовете става ясно обаче, че привидно сивата тълпа не е сбор от безлики люде. А мислещи индивиди със свое достойнство и вярна мярка за случващото се пред погледа им, незамъглен от официална демагогия и мимолетни лозунги. Тетивата в душите им, натегната до крайност от разни предизвикателства, може да се скъса. А трябва, като следствие от глухия тътен из низините, да изпрати стрелите на недоволството към високите управленски кресла. Какво ще стане, решава днешният ден, преди да се е превърнал все още в минало. Знайно е, че то е основа на бъдното, а тежкият ключ към портите му държим всички ние. Можем да ги открехнем, ако сме сговорни и умни, а можем и да го изпуснем незнайно къде. Какво ще се случи, зависи най-вече от нас самите...
Димитър Кралев умело докосва скритите кътчета в съзнанието на "малкия" човек. Вижда раздвоението между копнежа по селото, останало далеч в детските спомени, и опитите да се претопи в матрицата на модерната битност - все още, дори в новия ХХІ век. Да се открои сред останалите с дела, умни мисли, преданост към изконно българското, без което сме дърво без корен. И да остави след себе си нещо, защото споменът е единствената връзка между живите и... другите. Между предците и потомците, и все още неродените, но идващи след нас. Както сам твърди в един свой афоризъм: "Човекът е човек, докато живее паметта му; отиде ли си паметта, остава само бездиханното тяло." Новата му книга е пълна с проверени истини, които трябва да възкресим отново.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 62

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 70

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 65

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ