23 Април 2024вторник11:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

КЗП съставила 160 акта заради нарушения по морето

Плащане за "празен стол" и "празна чиния" са изключително редки случаи, твърди шефът на комисията Димитър Маргаритов

/ брой: 165

автор:Дума

visibility 29

Около 160 акта са съставили на туристически обекти по Черноморието от Комисията за защита на конкуренцията (КЗП) от началото на сезона досега. Извършените проверки са към 2500. Констатираните нарушения са основно несъвпадения между обещаното и предоставеното в заведения и хотели. Такива са и най-честите сигнали от туристи. Това съобщи председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред "Нова тв". Има и оплаквания от неизрядни отношения между търговци, които могат да повлияят на почивката на потребителите. Миналата седмица имахме доста тежък случай - поради неуредени отношения между туроператор и хотелиер на група туристи от около 200 души първоначално беше отказано настаняване в хотела. Намесихме се ние, министърът на туризма и успяхме да направим така, че в крайна сметка тези неуредени отношения да не попречат на туристите да бъдат настанени, каза Димитър Маргаритов.
По думите на председателя изключително редки са случаите на начисляване на такси от типа - "празен стол", "празна чиния", "желание на клиента" и т.н. Коментарът му бе по повод нов случай на включване на нестандартни услуги в касов бон - този път в заведение в Харманли, което е начислило такса "нищо" в размер на 5 лв. за едночасов престой без консумация. Имаше няколко случая, в които търговци се опитваха некоректно да заблуждават своите клиенти, че дължат определени суми за неща, които по-скоро бяха измислени, добави Маргаритов. Той даде пример с т.нар. такса "желание на клиента", която бе начислена на посетители на заведение в Кранево, пожелали допълнителна обработка на поръчаното ястие. Според него това е нарушение, тъй като услугата не е предвидена в менюто, а законът изисква предлаганото в заведението да се описва там. Но отново подчерта, че това са по-скоро спорадични случаи, защото статистиката на комисията показва, че в последните години нарушенията намаляват.
Маргаритов потвърди, че проверките на КЗП по морето продължават до края на сезона, като посочи, че те не би следвало да смущават осъществяващите дейността си съгласно изискванията на закона търговци.


Касовата бележка за "нищо" била шега, Ангелкова се вързала

Собственикът на заведението в Харманли, в което e начислена такса "нищо - 1 час" на клиент, без той да е консумирал нещо в заведението, обясни, че цялата ситуация била на шега. Пред Нова телевизия собственикът на сладкарницата Живко Василев посочи, че такава такса нямало - "това никога не се е случвало, няма и да се случи". Още повече, че Харманли определено не е туристическа дестинация. По думите му касовата бележка, на която пише "нищо - 1 час", е била шега с компания, седнала в заведението. Хората от компанията били приятели на собственика, а бележката била с цел забава. Според собственика едно от момчетата в компанията снимало бележката и качило снимката в социалните мрежи, а оттам се стигнало и до Министерството на туризма. Преди ден министърът на туризма Николина Ангелкова нареди заведението в Харманли да бъде проверено по сигнал за касова бележка, която таксува такса "нищо - 1 час". Според подателя на сигнала той е бил начислен с такса от 5 лв. за "нищо - 1 час", без да е консумирал храна или напитки в заведението. Въпреки твърдението на собственика, че става въпрос за шега, заведението ще бъде проверено от компетентните институции.

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 77

Молдовска "Победа" създадоха в Москва

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 53

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 48

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 52

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 64

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ