27 Април 2024събота07:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тенорът Зоран Тодорович пее за първи път в България

Старозагорската опера гостува със "Селска чест" на Маскани и балета "Делвата" от Казела на хълма Царевец

/ брой: 165

автор:Дума

visibility 31

Старозагорската опера ще представи на Летния сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете 2017" две от най-хубавите си постановки. Операта "Селска чест" от Маскани и балетът "Делвата" по музика на Алфредо Казела ще се играят на 26 август от 21 ч., научи ДУМА от Сийка Лапачка. Великотърновци и гостите на старопрестолния град ще имат възможност да аплодират на откритата сцена на историческия хълм Царевец световния тенор Зоран Тодорович в ролята на Туриду в "Селска чест". Видният сръбски певец гостува за първи път в България по покана на артистичния директор на Старозагорската опера оперната прима Веселина Кацарова. В спектакъла ще му партнират звездните солисти Елена Баръмова (в ролята на Сантуца), Ивайло Джуров - Алфио, Петя Петрова - Лола, Евдокия Здравкова-Хорозова ще бъде Мамма Лучия. Участват хорът и оркестърът на Държавната опера в Стара Загора. Диригент е Ивайло Кринчев, режисьор Игнацио Окипинти (Италия). Автор на декора и на костюмите е световно признатият италиански художник Салваторе Русо. Диригент на хора е Младен Станев.
Драматичната история в "Селска чест" ще бъде представена в автентичната сицилианска атмосфера, костюмите са исторически верни на времето, в което се развива действието - края на ХтХ в. Майсторът сценограф и костюмограф Салваторе Русо вписва в сценичната визия архитектурните символи на Сицилия, използва типичните за региона битови съоръжения и атрибути, облича героите в характерни костюми с колоритни етно елементи. Режисьорът Игнацио Окипинти съзнателно търси различна и още по-въздействаща интерпретация на изпълнената с емоции и южняшки страсти драма.
В балетната постановка на "Делвата" сицилианската картина е коренно противоположна като цветове и настроение. Поучителната комична притча на Пирандело ще бъде разказана в танцова версия сред искрящи и бликащи от нюанси багри - в декорите, в костюмите, в хореографията. Зрителите ще се срещнат за първи път с "Делвата" на Казела през погледа на именития италиански хореограф Флавио Бенати. Декорите и костюмите са отново на Салваторе Русо. Танцов театър, смесени танцови техники, пантомима в един наситен с комични ситуации спектакъл. Зад забавната и наивна наглед история прозира вечното мъдро послание на сицилианеца Луиджи Пирандело: Трябва да се мисли, преди да се прави каквото и да е... В "Делвата" участват оркестър, солисти и кордебалет на Старозагорската опера. В ролята на Нела ще дебютира Кремена Костова, а като нейния годеник ще й партнира Даниел Тичков. Александър Желев ще бъде в ролята на Дон Лоло, а Петя Вънева ще пресъздаде колоритния образ на Дзи Дима. На диригентския пулт ще застане за първи път Владимир Бошнаков.

Зоран Тодорович

Сцена от "Селска чест"
Снимки ДО Стара Загора

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ