23 Април 2024вторник14:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разговор

Делио Роси:

Умът и сърцето ми ме посъветваха за Левски

Искат от мен да изградя европейски отбор, обяви италианският треньор на "сините"

/ брой: 165

автор:Ася Гардели

visibility 1844

Делио Роси е треньор на футболния тим Левски от около три седмици. Италианецът е известен във футболните среди и има богат опит в родината си. За 27-годишната си треньорска кариера е бил наставник на един от най-известните футболни тимове на Апенините. Водил е Лацио, Фиорентина, Болоня, Сампдория, Палермо, Дженоа и др. С Лацио постига най-големия си успех, след като през 2009 г. печели Купата на Италия. Три години по-късно начело на Палермо почти повтаря този успех, но губи на финала от Интер с 1:3. Роси казва за себе си, че е работохолик и нарежда професията си на първо място сред приоритетите му в живота. За важните решения слуша сърцето и семейството си. Мистер Роси е семеен от 33 години и има двама сина на 32 и на 30 г. и дъщеря на 19 г.

"Футболът в България не е толкова рафиниран, прецизен и не е добре планиран"

- Защо решихте да приемете предложението да тренирате Левски?
- Бях в процес на търсене на нови лични стимули. След като работих толкова много години в Италия, имах нужда да видя друг тип футбол и друга игра. В Италия бях в едни от най-големите отбори и работих с тях. Винаги съм обичал предизвикателствата и различния опит. Обичам да откривам нови култури и реалност, нов живот, дори нов език. Гледам винаги напред и не се обръщам назад. С пристигането ми в България всичко се случи много бързо, в рамките на една седмица. Преди това не бях идвал дори на мачове в България. Имах идея да работя в чужбина, но не мислех, че ще се озова тук.
- Намерихте ли у нас този "друг тип футбол", какъвто търсите?
- Със сигурност футболът в България е различен от този в Италия. Този тук не е толкова рафиниран, прецизен и не е добре планиран, липсва оригиналност в детайлите на играта. Виждам обаче голямото отдаване на този спорт у вас. Но все още съм от много кратко време тук и нямам задълбочена представа. Когато пристигнах, президентът (Спас Русев) поиска от мен да организирам и променя стила на игра, както и да променя футболната култура на отбора.
- Какви ще бъдат незабавните промени?
- Все още проучвам отбора и възможностите му. За много кратко време реших да започна тази нова авантюра и тук искам да благодаря на клуба, на играчите, които ме посрещнаха радушно и предложиха помощта си. Със сигурност клубът има и слаби, и силни страни, но тепърва ще се запознавам с тях. Ако нямаше пропуски в отбора, много вероятно нямаше да ме поканят за треньор.
- Финансовото предложение, което са ви отправили от Левски, ли наклони везната да дойдете в България?
- Абсолютно не. Ако нещата опираха само до финанси, щях да отида в някоя по-екзотична страна като Саудитска Арабия или Дубай например. Разбира се, за нас като професионалисти, икономическата част е важна, но в случая не беше основна.
- Какви конкретни промени предвиждате в близко бъдеще?
- Промените вече са факт. Започнах от тренировките и правилното хранене. Залагам на професионалната атмосфера във всички аспекти. Ще се съобразявам с културата и традициите на играчите, защото не съм дошъл тук да налагам моя начин на живот. Вярвам в моя футбол, но трябва да се съобразявам и с футболистите ми и техните принципи. Вярвам, че ще се допълваме и учим един друг. Моите амбиции са да изкарам отбора на високо ниво.
- Само от месец сте в София, харесва ли ви тук и намирате ли голяма разлика с живота в Италия?
- Все още почти нищо не съм видял. Езикът е много различен и съм си поставил за цел да науча български. Не знам дали ще успея, защото нямам много време, а и ми се струва много труден език. Моят живот в момента се ограничава до стадиона и хотела ми. Аз съм човек, който мисли за работа 24 часа в денонощието. Направи ми впечатление, че хората тук са много сърдечни, отнасят се към мен с голямо уважение, но също така и очакват много. Пожелавам си да оправдая доверието им.
- Ще включите ли известната средиземноморска диета, включваща италианска паста, в хранителния режим на спортистите?
- Не, не, въпреки че средиземноморската диета има своите предимства. Храненето на спортистите е специално и много важна част от деня им. Подходящата диета подпомага подготовката на спортистите. За атлетите е важна не само физическата и техническата подготовка, но и доброто състояние на тялото, затова основното е специалното хранене. Например газираните напитки са абсолютно изключени от менюто на големите спортисти. Позитивното в отбора е, че играчите са любопитни и искат на научат нещо различно. Това е важно за мен.
- Ще имате ли предложения за привличането на нови играчи?
- Вече съм говорил с клуба за това. Според мен ще трябва да има промени, но не мога да кажа в момента какви ще са те, защото е още много рано.
- Това означава ли, че ще се сбогувате с някои от сегашните футболисти?
- Не, по-скоро ще има новопристигнали. Не съм от типа треньори, които предлагат конкретни имена, а само ролите и характеристики на необходимите футболисти. И въпреки, че последната дума ще е моята, все пак клубът решава. Когато ме попитаха къде може да се подобри отборът, дадох мнението си. Но не е коректно да съобщавам промените предварително.
- Доволен ли сте от професионалната промяна в живота ви?
- Още е много рано да кажа. Видях, че президентът на Левски доста ме ухажваше и доста държеше да ме привлече като треньор, но той и очаква много от мен. Аз съм човек, който не обича да разочарова. Дадоха ми възможност за нов опит, за различен футбол, това е моят живот и ми харесва това, което правя. Разбира се, не съм фокусник. Вярвам в едно - и това е работата ми. Държа хората тук да ме помнят не заради това, което казвам, а заради това, което правя. И феновете на Левски очакват много от мен и силно се надявам да не ги разочаровам.
- Отказвали ли сте предложения от други страни?
- Да. Аз не действам по първосигнален импулс, обмислям нещата. Този път и умът, и сърцето ми ме посъветваха, че трябва да приема. Много от решенията си в живота съм ги взимал подтикнат от сантименти, въпреки че в моята работа това би могло да бъде в мой минус.
- Ще се присъедини ли към вас и семейството ви тук, в България?
- Във всички мои решения семейството ми ме е подкрепяло и следвало. Със съпругата ми сме женени от 33 години, имаме три деца и всички решения сме взимали заедно. Мисля, че и сега тя ще сподели начина ми на живот и веднага, щом може, ще пристигне в страната ви.
- Започнали сте кариерата си като треньор на деца. Видяхте ли вече бъдещи звезди във футбола при юношите на Левски?
- Децата са бъдещето и трябва да инвестираме в тях, за да го имаме. Харесва ми да работя с деца и вече видях много добри попадения сред юношите. Работата при децата и професионалистите е много различно. При първите работата на треньора е съсредоточена в подобряване на качествата на играча, а при вторите - обхваща крайните резултати на целия отбор.
- Как ви се струват българските футболисти в сравнение с италианските?
- Различни са. Може би има нужда да разберат, че футболът не е само местен, но може да има глобални измерения. Имат желание и хъс и трябва да мислят да изкарат футбола си извън пределите на страната.
- Какви са целите ви?
- Искам да изградя различна философия на отбора и различен стил на игра. Искам отличаващ се по игра отбор, но това няма да стане веднага. Често трябват дори години, но важното е, че сме започнали промяната. Това поиска от мен президентът - европейски отбор.

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 77

Молдовска "Победа" създадоха в Москва

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 96

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 90

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 101

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 117

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ