19 Април 2024петък10:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разпределят курортите на тихи и шумни от октомври

Новите правила за къмпингуване готови до септември

/ брой: 162

автор:Дума

visibility 11

Разпределение на курортите на места за отдих и такива за забавление предвижда от октомври Министерство на туризма, а регулацията ще бъде въведена с промени в Закона за туризма. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщиха от ведомството. Определянето на статута ще регулира всяка дейност, както инфраструктурата, така и архитектурната визия и градоустройствените параметри. Освен това ще се регламентира шумът, като могат да бъдат обособени отделни зони за отдих, за забавления и за търговия, посочи министърът. По думите й изключително важно е съобразяването със спецификите на дадените места, особено по българското Черноморие. Трудно е да се сложат под общ знаменател всички курорти, а и не е рентабилно, коментира още министърът. Тя посочи, че във всички туристически държави има известни курорти за забавление, както и определени места за семейна почивка, така трябва да е и в България. С промените в закона щели да се очертаят също разликите между община и курортен комплекс.
Ангелкова добави, че е готова да разговаря с представители на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Те поискаха среща и с премиера заради акциите на вицепремиера Валери Симеонов в курорта. Проверките трябва да се извършват така, че да не пречат на туризма или да вредят на имиджа на страната, посочи още Ангелкова. Тя уточни, че акцията на вицепремиера Валери Симеонов не е била координирана с нея и все още не е имала възможност да говори с него.
Работна група с представители на всички заинтересовани страни работят по създаването на правила за къмпингуването, съобщи Ангелкова. Очаква се експертите да бъдат готови с конкретни предложения през септември. Относно недоволството за проверките на плаж Корал министърът подчерта, че ведомството и лично тя следят само стопанисването на морските плажове.
По отношение на разработването на винено-кулинарните маршрути министърът каза, че през октомври или ноември ще има повече конкретика. Идеята е да има 12 маршрута, колкото са месеците в годината, обясни тя. За мен е важно те да обхванат както традиционните дестинации, така в тях да се включат и малки общини като Средец, Камено, Карнобат, допълни министър Ангелкова. По думите й така ще се подпомогнат и усилията им за реклама, както и за увеличаване на заетостта на хотелите и привличане на повече туристи. В националната стратегия за развитие на туризма се предвиждат и конкретни мерки за развитие на кулинарния и винен туризъм, както и на културно-историческия. Те представляват над 30 процента при избора на дестинация за пътуване, посочи министър Ангелкова. Тя уточни, че тези параметри са включени в актуализирания вариант на стратегията, който предстои в най-скоро време да бъде внесен за одобрение от Министерския съвет.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 537

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 602

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 496

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ