Внасяме повече зеленчуци спрямо 2016 г.
/ брой: 161
За периода януари-май тази година у нас са внесени 133,1 хил. тона пресни зеленчуци, което е с 3,6 на сто повече в сравнение със същия период на миналата година. Това сочат данните в оперативен анализ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Ръстът на вноса на пресни зеленчуци се дължи основно на нарастване на доставките на картофи и домати, съответно с 3,8 хил. тона, или 17,5% и с 4,9 хил. тона - 13,8 на сто. Сред останалите продукти значително увеличение има при вноса на гъби - над двадесет пъти, а над два пъти повече сме внасяли чесън и спанак. Ръстът при импорта на марули, тикви и патладжани е между 10,6 и 39,1 на сто. Сред традиционно внасяните в по-големи количества зеленчуци, намаление на вноса се наблюдава при краставиците, морковите и репите, лука, някои видове гъби, пиперките и зелето - от 2,4% при краставиците до 25,2% при зелето.
За първите пет месеца на годината внесените пресни плодове в страната са 99 хил. тона пресни плодове, което е с 5,2% по-малко спрямо същия период на 2016 г. Водещ остава импортът на видове, каквито не се произвеждат в страната, като цитрусови плодове и банани. Съществен дял заемат и доставките на ябълки, които обаче намаляват с 1,9% на годишна база, до 22,2 хил. тона. Сред останалите плодове, намаление спрямо съответния период на 2016 г. се отчита при импорта на пъпеши, грозде, праскови, нектарини и дини, а увеличение - при този на ягоди, круши, сливи, вишни, черупкови плодове, малини, дюли и череши - с между 12,7% и близо три пъти, най-значително при черешите, пише още в анализа.