29 Март 2024петък15:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В Егейско море няма граници, твърди Анкара

Атина се противопоставя на турските искания за 18 гръцки острова

/ брой: 161

автор:Дума

visibility 458

Гърция отхвърли твърденията на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че няма морска граница между двете държави като "неоснователни". Според гръцките дипломатически източници думите на министъра отразява последователната турска политика да подкопае статуквото в Егейско море, пише в. "Катимерини".
В отговор на въпрос в парламента ръководителят на турската дипломация казал, че между Турция и Гърция има редица взаимно свързани проблеми в Егейско море. Сред тези проблеми е и този за суверенния статут на някои малки и скални островчета и фактът, че между Турция и Гърция няма морски граници, определени от един международен договор, който да е в сила между двете страни, казал Чавушоглу.
Според него международните договори, касаещи статута на островите в Егейско море, са Лозанският от 1923 г. и Парижкият от 1947 г. Той подчертал, че тези договори съдържали аналитични подробности за суверенитета и разоръжаването на островите.
В този смисъл проблемът е в тълкуването на клаузите в тези договори, казал турският външен министър и продължил: "Както е известно, въпросите в Егейско море се обсъждат в рамките на съществуващите канали за комуникация между Турция и Гърция. Нашата страна желае да бъде намерено справедливо решение на всички проблеми в рамките на международното право и в това отношение да бъдат отчетени нейните основни права и интереси", казал още турският дипломат.
Във връзка с това ние сме заявявали, че Турция няма да приеме "де факто" ситуации, които Гърция ще се опита да създаде върху географски образувания със съмнителен статут, и нашите виждания са излагани на всякакво ниво пред гръцките власти, допълнил Мевлют Чавушоглу.
Прессекретарят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос описа думите на турския външен министър като "екстремни", посочвайки, че те няма да допринесат за изграждането на климат на доверие между двете държави. "Знаем много добре, че има морски граници и че има международни договори", заяви той , посочвайки, че що се отнася до Гърция "няма начин, по който да позволим на някой да оспорва международните договори и морските граници".
От министерството на външните работи в Атина позицията е категорична - Гърция няма да допусне както незачитане на международни договори, така и промени на националните граници. Първоначално претенциите на Турция засягаха само гръцкия остров Имия. Новата турска претенция обаче е за 18 гръцки острова в северната и централната част на Егейско море, в района на групата острови Додеканези и такива, намиращи се в Критско море.
Съобразно разпоредбите на Конвенцията на ООН по морско право всяка държава страна по нея, може да установи суверенитета си в пределите на 12 морски мили. Поради твърдото противопоставяне на Турция и подкрепата й от САЩ, Гърция не може да реализира тези свои права. Понастоящем гръцките суверенни права са в пределите на 6 морски мили и обхващат около 43% от басейна на Егейско море, турските - 7,5%, а останалите 50% са международни води. Ако Гърция постигне това, което й се полага по международното морско право, тя ще разпростре суверенните си права върху 71% от Егейско море, Турция ще има 8,8 % и 17,5% ще са международните води.
Турция обаче не е подписала Конвенцията на ООН по морското право от 1982 г. и затова не я признава. Тя смята, че подялбата на шелфа следва да се уреди с договор между двете страни, т.е. за нея въпросът не е юридически, а политически и не допуска никаква дискусия с Гърция по отношение намеренията й да отстоява правата си по законите за морското право, както и никакъв международен арбитраж освен този на САЩ.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ