23 Април 2024вторник10:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Българската земя плаче. Кой я чува?

/ брой: 161

автор:Ина Михайлова

visibility 1268

Знаете ли какво е усещането, когато с боси крака стъпиш върху разорана нива в следобеда на топъл ден. Пари. А горещината като ток минава през тялото и те кара да потръпнеш. Същото е усещането, когато затваряте последната страница на новата, трета поред книга на автора на ДУМА доц. Въто Христов "Земеделието на България плаче за спасителна политика". Ще ви изгори отвътре.

Томчето не е голямо, но съдържанието му е предназначено за онези, които се вълнуват за земеделието на България и за съдбата на българската земя. Особено днес и сега, когато пак става въпрос за нейната продажба. Също и като предишните две книги, третата съдържа публикациите на Въто Христов в българската преса. Те са изпълнени с тревога - за аграрната наука, за бъдещето на земеделието у нас, за хаоса, който цари в управленските структури, за безхаберието на политиците, за липсата на държавна стратегия за този така важен за България сектор.
Няма по-голямо престъпление от това, което в продължение на няколко десетилетия десетки политици, чиито имена са известни на милиони, сториха на българското земеделие. Тяхната присъда е ясна. Тя е произнесена от милионите наши съграждани, които напуснаха България, за да търсят препитание в чужбина. Които продължават да обичат родината, но да мразят държавата. Защото все още няма държавници, които да поставят общото над личното, обичта над омразата, земята над користните си дребни стремления. Тяхната присъда е произнесена от пустеещите къщи в изличените завинаги от картата на България села. Тя е написана от внуците, които нямаха щастието да прекарат поне една ваканция при баба и дядо на село. Тя е издадена от синовете и дъщерите, които оставиха на доизживяване родните стрехи на своите родители, или ги продадоха за жълти стотинки. Тя е подпечатана от "бабичките" и "дядовците", които все още се надяват очите на големците да прогледнат за страданията на народа.
Няма го някогашното българско село, което раждаше чушки, домати, краставици, грозде, праскови, кайсии, череши, круши, ябълки, сливи, дини, пъпеши, картофи, лук, боб... Едвам преглъщаме доматите от Полша, сливите от Чили, картофите от Египет, морковите от Холандия, крушите от Аржентина, гроздето от Чили, боба от Китай... И слушаме как политици - и управляващи, и опозиция, обещават да възродят българското земеделие. И отново да се радваме на онова истинското, родното. Обещават. Заричат се, най-вече предизборно. И после...
А възможно ли е?
Възможно е, не спира да вярва доц. Въто Христов. Иска ми се и аз като него да нося повече от шест десетилетия тази вяра. Авторът на тази книга е натрупал мъдрост, която има желанието да предаде на онези, които ни управляват. Те, за жалост, не желаят, отказват да го чуят. Или просто от куртоазия понякога го канят на среща, но забравят за разговора час след него.
Затова го боли. За онази България, която е в ролята на "бабичките" по селата, които всеки ден някой рита, псува, ограбва, изнасилва и тормози. И остава безнаказан. Защото е над закона. Защото е със силните на деня. И защото никой не чува онези, които смело посочват виновните.
Защо в годините на Промяната не се намериха управленци, които да чуят призивите на доц. Въто Христов, че земеделието ни плаче за спасителна политика? Да бяха се спрели за малко, да бяха попитали, а? Нямаше да им струва и стотинка. Можеше само да спечелят. А с тях - и ние.
Трябваше ли да излезе третата книга "Земеделието на България плаче за спасителна политика"? Трябваше! За да боде очите на самозабравилите се, повярвали си и опиянили се от парите и властта политици, че нищо не е по-скъпо от българската земя. Че никой не е по-голям от хляба. И че чуждият хляб троши зъби. Затова доц. Въто Христов не спестява на читателите имената на "виновните".
Отзивите на проф. Николай Тодоров и проф. д-р Методи Теохаров за книгата на Въто Христов са доказателство, че авторът е успял в най-важното - да накара онези, които милеят за българската земя и това, което тя може да ражда, да се замислят. Надявам се в България да има поне десетина като бай Въто, които да загърбят егото си и да се опитат да спасят поне това, което е останало.
Не си губете времето с тази книга, ако не сте българи и не милеете за България! Не я четете, ако проблемите на другите не ви интересуват и нямате съвест! Тази книга няма да промени личния ви живот, но ще ви накара да се замислите. А това означава, че целта е постигната.



 

Токът за бита остава регулиран поне още година

автор:Дума

visibility 489

/ брой: 76

Поръчката за бързите влакове до морето "дерайлира"

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 76

ДАИ е с нов автопарк за над 6,3 млн. лв.

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 76

Фискалният резерв се оказа 10,9 милиарда лева

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 76

Канарските острови на бунт срещу туристите

автор:Дума

visibility 597

/ брой: 76

2400 евро за раждане на дете в Гърция

автор:Дума

visibility 601

/ брой: 76

Задържан за бомбена заплаха в Дания

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 76

Накратко

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 76

Пълзяща цензура

автор:Нора Стоичкова

visibility 578

/ брой: 76

Ех, бедни Главчев...

visibility 668

/ брой: 76

Тръмп не е изход

visibility 527

/ брой: 76

Договорът с "Боташ" е един от най-корупционните

автор:Дума

visibility 530

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ