29 Март 2024петък03:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Закърмени с любов към род и родина

Имената на 14-те опълченци от Долна баня и днес са изписани със златни букви в българската история

/ брой: 161

visibility 1960

Любомир КУЗЕВ

Със златни букви в историята на България, на Българското опълчение остават имената на 14-те долнобански опълченци Благой Андонов, Васил Михайлов Кутин, Василий Аркадиев, Вене (Вельо) Апостолов, Витан Петров Витанов, Георги Петров Банков-Комитата, Захари Стефанов Лимонов, Лазар Георгиев Комитски, Никола Димитров, Никола Топалов, Тома Павлов, Христо Петров Банков, Яне Алистарев и Цветан Стоянов Димитров (Митров).
Четиринадесет мъже в разцвета на младостта си, закърмени с любов към род и родина, и с нетърпимост към поробителите искат да се борят за Освобождението на България. Те напускат родния си край. По различни пътища се добират до Румъния и постъпват в създаденото през 1877 г. Българско опълчение. Участват в едни от най-решаващите боеве в Руско-турската освободителна война. Много от тях по-късно са четници в Кресненско-Разложкото въстание през 1878-1879 г. Въстанието е потушено. Те не могат да се върнат в родните села - Белица, Годлево и Гулиева баня (днес с. Баня, Разложко). Голяма сила на духа е нужна, за да оставиш всичко - къща, семейство и приятели, и да търсиш друго огнище. За всички тях Долна баня се е превърнала в нов роден дом. На тях днес се прекланят признателните долнобанци.
Преди десет години община Долна баня и Народно читалище "Рила-1898" организираха юбилейна научно-теоретична конференция на тема "Участието на опълченците, жители на Долна баня, в Руско-турската освободителна война 1877-1878 година". Във форума участваха историци, учители, духовници, местни краеведи и културни дейци. На конференцията присъстваха и наследници на опълченците, представители на фамилиите Банкови, Витанови, Лазарови, Яневи, Аркадиеви. Във връзка с юбилея на сградата на читалището бе открита паметна плоча на опълченците от Долна баня.
Трудно е днес да се издирят документи за опълченците. Повече материали се съхраняват в семейните архиви за Георги Банков-Комитата, Витан Витанов и Цветан Димитров.
Георги Петров Банков-Комитата е роден в пиринското с. Белица. Упражнявал ковашкия занаят, бил налбантин. Веднъж подковал коня на личен турчин от селото, а той не му платил. Минало доста време, длъжникът не давал грошовете. Разсърдил се ковачът, причакал турчина една вечер и го набил. Когато заптиетата дошли да го приберат, Георги Ковача вече препускал на кон за Цариград. Агата задирял хубаво момиче, та и затуй младият мъж му дал добър урок. За турската власт Банков станал опасен враг, а за народа - предвестник на надигащата се освободителна буря. Затова всички започнали да го наричат Комитата.
В началото на май 1877 г. Георги Банков заедно с брат си Христо постъпват в Опълчението в гр. Плоещ. Георги участва в Освободителната война от началото до края. Включен е в четвърта рота от Четвърта дружина и храбро защитава крайния ляв фланг на позицията на Стоманената батарея на вр. Шипка.
Когато през есента на 1878 г. избухва Кресненско-Разложкото въстание, Георги Банков влиза в ръководството му като заместник на главния войвода. След това обучава Румелийската милиция и участва в тайни съвещания за подготовката на Съединението.
След Освобождението напуска поробения си роден македонски край и заедно със съпругата си Елена и петте деца се заселват в освободена България, в Долна баня. Раждат им се още четири деца. Трима от синовете на Георги участват като четници в Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. Георги Банков умира в Долна баня през 1932 г.
Витан Петров Витанов е роден в с. Годлево. Постъпва на служба във Втора опълченска дружина. Участва в епичните сражения на Шипка и в прехода през Балкана, при превземането на укрепения лагер край Шейново и с. Тича. След края на войната и подписването на Берлинския договор и Витан Витанов е сред участниците в Кресненско-Разложкото въстание. При една от битките е ранен в десния крак и остава инвалид до края на живота си. Умира в Долна баня през 1918 г. Жена му Йорданка Спасова Василева е от известния долнобански род Пенгарови. Освен с домакинство, тя се занимавала и с лечение на хората с билки.
Опълченецът имал три дъщери и двама сина. Преданията говорят, че навремето той често разказвал за младежките си години, за тримата братя и четирите си сестри, за бащата Петър Йочков, който с терзийската си игла изхранвал многолюдното семейство, за майстор Фильо от родното Годлево, станал му учител в коларо-железарския занаят. Но най-увлекателни и вълнуващи били разказите на опълченеца за боевете на българи и руси с петвековния поробител, за Освобождението, за Кресненско-Разложкото въстание.
Тих и скромен човек бил Витан. Сладкодумният разказвач на преживелици пеел така хубаво, че долнобанци често с обич слушали неговите песни. Опълченски песни пеел, а на празник обличал опълченските дрехи, слагал опълченската шапка и закачал ордените и медалите, дадени му за проявения героизъм по време на Руско-турската освободителна война...


Георги Банков-Комитата                       Витан Витанов




 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ