20 Април 2024събота10:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Карло Коломбара:

Обичам да пресъздавам исторически личности

Именитият бас се завръща във Варна в ролята на Атила

/ брой: 161

visibility 31

Интервю на Виолета Тончева

Операта на Джузепе Верди "Атила" ще бъде представена премиерно на 19 август от 21 ч. на ММФ "Варненско лято" - "Опера в Летния театър" в морската столица. Либретото е на Темистокле Солера и Франческо Мария Пиаве по драмата на Захариас Вернер "Атила, крал на хуните". Диригент ще бъде Алдо Сизилло (Италия), постановка Деян Миладинович (Сърбия), сценография Александър Златович, костюми Миланка Берберович, диригент на хора Цветан Крумов. В ролите ще се изявят: Атила, вожд на хуните - Карло Коломбара, Ецио, римски генерал - Владимир Стоянов, Одабела, дъщеря на градоначалника на Акуилея - Линка Стоянова, Форесто, офицер от Акуилея - Бойко Цветанов, Улдино, роб на Атила - Христо Ганевски, Леоне, стар римлянин - Людмил Петров, оркестър, солисти, хор и балет на Варненската опера. Изпълнява се на италиански със субтитри на български и английски език. Спектакълът е копродукция на Държавната опера във Варна с Националната драма и опера в Белград, проект на Балканска оперна мрежа. "Атила" - 2017, е втората постановка на тази опера на варненска сцена, след първата през 2007 г.

- "Атила" и Карло Коломбара отдавна са взаимносвързани понятия...
- Атила е една от коронните ми роли, която ми носи огромна радост. Тя е знакова за басови гласове като моя, заедно с ролите на Борис Годунов в едноименната опера на Мусоргски, Мефистофел в "Мефистофел" от Бойто, Мефистофел във "Фауст" от Гуно, Филип Втори в "Дон Карлос" от Верди. Дебютирах като Атила още през 1996 г. в Sferisferio Theater в Мачерата с изключителен състав, под диригентството на Паоло Кариняни. След това пях Атила в Санкт Гален, Виена, Женева, Катания, а през февруари т. г. и в Модена с диригент Алдо Сизилло. Компактдиск със запис на този спектакъл ще излезе следващата година.
- Кои моменти от партията на Атила са извор за най-силно творческо вдъхновение за вас?
- В "Атила" моят герой има една ария и една кавалета, които са много трудни и красиви, с много високи тонове, почти на границата за един бас. Допада ми начинът, по който Верди е изградил образа на хунския вожд, въобще обичам да пресъздавам исторически личности. Всяко нещо в "Атила" е белязано със знака на художествената измислица, но паралелите с историческата действителност остават. При Верди хунският предводител е изобразен с характеристиките на велик цар, наистина доста разкрасен, в сравнение с истината за жестокия варварин, но това съвсем не намалява удоволствието ми от интерпретацията на ролята.
- Варна очаква с нетърпение да ви чуе и в тази роля. Варненци имат, знаете, специално отношение към Карло Коломбара, който избра да живее и във Варна...  
- Щастлив съм, че сега се връщам във Варна тъкмо с "Атила". Живея тук и за мен е особено приятно да се завърна у дома след участието си тази година в много спектакли на най-престижните световни сцени. Обичам да се връщам тук и заради Варненския оперен театър, който ме покани да пея в такива важни спектакли като "Набуко", "Дон Карлос", "Силата на съдбата" и сега "Атила". Чудесно е, наред с всичко останало, че само за 5 минути стигам от вкъщи до Летния театър.
- ...Летният театър, който за първи път ще посрещне носител на Оперен Оскар. Най-сърдечни поздравления за високата награда, Маестро!
- Радвам се да споделя с българските си приятели тази международна оперна награда "Oscar della Lirica" или Оперен Оскар, както още я наричат. Отличията бяха връчени в Китай, като националната китайска телевизия излъчи пищната церемония по всички световни канали. Това е изключително признание за моята оперна кариера, то ме изпълва с гордост, благодарност и с още по-голяма отговорност пред изкуството, на което служа.



 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ