29 Март 2024петък00:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Народна медицина

Листа от ябълково дърво и червена детелина помагат при ларингит

/ брой: 161

автор:Дума

visibility 48

Градинският чай е известен с противовъзпалителното, противокашлично, антисептично и спазмолитично действие. Употребява се при болки в гърлото, фарингит, ларингит, трахеобронхит, кашлица от различен произход. Действа благоприятно при стомашно-чревни заболявания, диспепсия, диария, жлъчно-чернодробни заболявания. Под формата на гаргара се препоръчва при ангина, зъбобол, възпаления на устната лигавица. Етеричното масло от градински чай се използва за инхалации. Външно като запарка за компреси се прилага за лечение на гнойни рани, а за бани - при кожни обриви.
Запарка от 1 супена лъжица билка на 1/2 л вряща вода се използва за гаргара и за лечение на гнойни рани.
За вътрешна употреба се приготвя запарка от 1 супена лъжица дрога и 250 см3 вряща вода.

- Семената на дюлята

също се използват при остри възпаления на дихателните органи (ларингити, фарингити, трахеобронхити). Добре действат и на стомашно-чревния канал (гастроентерити и др.), използват се при напукана кожа, при изгаряния.
Накисват се семена от дюля (1 чаена лъжичка на 100 см3 вода) и се оставят да престоят няколко часа, след което се прецеждат. Пие се по 50 см3 три пъти дневно.
Слузното вещество оказва омекчаващо, противовъзпалително и покриващо действие върху възпалените лигавици на дихателните пътища и храносмилателния тракт.

- Червената детелина...

има омекчаващо при кашлица, бронхит и прегракналост на гласа действие.

V За инхалация

По 50 г цвят от лайка и стръкове от риган и мащерка.

V За гаргара

15 г листа от ябълково дърво се заливат с 200 мл вряла вода. Държи се в термос 3-4 часа, прецежда се и се използва за гаргара.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ