Васко Василев се вдъхнови за кулинарно пътешествие
/ брой: 161
Истински гражданин на света, виртуозният цигулар Васко Василев признава, че пътува заради две неща - музиката и кухнята. Ето защо в края на лятото музикантът се вдъхнови за кулинарно пътешествие в три европейски държави - Великобритания, където е неговият постоянен адрес, Франция и Гърция.
"Има места в Англия, в които обожавам традиционната местна кухня - fish and chips, или, казано на български, риба с пържени картофки - обикновено есента, в някоя кръчма извън Лондон. В Англия се научих да пия чай и не само когато съм болен - с приятели, с овесени бисквити или с нещо интересно за четене", споделя Васко Василев.
Макар че постоянно пътува и живее почти едновременно в няколко държави - Англия, Япония, България и Испания, той признава, че никога не е бил в близка Гърция. Затова и в списъка му с кулинарни мечти попадат традиционната гръцка салата и морските деликатеси. "Познавам добре маслините на Тоскана, доматите на Андалусия и наистина много искам да разбера каква точно ще бъде моята вкусова асоциация с Гърция", разкрива цигуларят.
Последната (засега) кулинарна дестинация е Франция, където Васко Василев обича да кара ски, да пие френски топъл шоколад, да опитва фондю със сирена, а вечер да почива с чаша френско вино.
Своеобразното вкусно турне на най-младия концертмайстор в историята на Ковънт Гардън е вдъхновено от Лидл България и три тематични седмици на веригата, на които световноизвестният ни цигулар е лице. Предстои да разберем какви още истории ще сподели известният музикант.