29 Март 2024петък00:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Ремонт" около очите, или борба с (д)ефекта на пандата

Най-издайническата зона на лицето разкрива всички белези на възрастта

/ брой: 161

автор:Альона Нейкова

visibility 4267

Кожата на клепачите и около очите е най-нежна. Смята се, че тя е 10 пъти по-тънка от тази на рамото. И като резултат старее по-рано. Обикновено хората най-напред забелязват очите, затова именно тази зона е най-издайническа: разкрива всички белези на възрастта.

Специалистите съветват на околоочния контур да се отделя особено внимание. За предпазването от появата на дребни бръчици помагат средства, подобряващи микроциркулацията на лимфата и клетъчния метаболизъм, а също тонизиращи и възстановяващи структурата на кожата в тази деликатна зона. Сред добрите варианти според експерти са всички видове гел за очи, в чиято основа е водата. Те не са мазни и бързо попиват, което позволява веднага след нанасянето им да се направи и всекидневният сутрешен грим. Препоръчително е кремовете да съдържат растителни екстракти, хитозан и витамини.
Ако бръчките се забелязват не само при активна мимика, необходимо е да се прилагат по-сериозни средства: овлажняващи, с хиалуронова киселина, пантенол, алантоин и алое. При още по-сериозни случаи е нужна козметика, съдържаща антиоксидантен комплекс, натурални масла, колаген и еластин.
За борба с ефекта на пандата, както наричат още тъмните кръгове около очите, са ефикасни определени мазила, в чийто състав преобладават специални микрочастици. Именно те леко опъват повърхността на кожата и отразяват светлинните лъчи, което визуално скрива бръчките и издайническия цвят на умора.
Най-деликатните гелове за грижа в най-нежната зона на лицето обикновено са и доста скъпи. Това се обяснява с факта, че в състава им са олеиновата, линоловата и други мазни киселини, които се съдържат в организмите на някои животни и растения.
Зрялата кожа около очите е най-добре да се поглези със средства, които компенсират дефицита от естествени липиди, стимулират изработването на колаген и активността на фибробластите. Такава козметика има лифтинг ефект и включва натурални масла (макадамия, ши, авокадо), биостимулатори (пчелно млечице, сок от женшен), фитоестрогени, сквален, лецитин. В състава на подхранващия крем непременно трябва да има еластин.
За нанасянето на гела върху зоната около очите се препоръчва да се използва средният и безименният пръст. Правят се леки кръгови и потупващи движения в посока от слепоочието към носа, за да се подобри микроциркулацията и да се предотврати образуването на синини и подпухналост.
"Искам да изглеждам по-малко уморена" е фразата, която естетичните дерматолози чуват всекидневно. Не е тайна, че отпускането на кожата, намаляването на обема й и появата на фини линии и бръчици допринасят за остаряването на лицето. Когато тези фактори засягат зоната около очите, често оказват значително влияние върху естетичния външен вид на човека. Освен че така лицето изглежда по-старо, изследванията показват, че вариациите във формата на веждите, позицията на клепачите и бръчките значително влияят на това как другите възприемат изражението ни.



Любопитно е, че нежната и деликатната зона около очите също така е и една от най-подвижните върху човешкото лице. За 24 часа окото прави около 15 000 движения, усмивки или намръщвания, което всъщност е причина и за възникването на мимически бръчки. "Първите се забелязват около 25-годишна възраст, когато започва и процесът на естественото стареене на кожата, тъй като с годините намалява производството на колаген и еластин. Стресът, агресивните ултравиолетови лъчи и неблагоприятната околна среда ускоряват появата на бръчките. Това е моментът, когато всяка дама трябва да започне да се грижи целенасочено за кожата около очите", обяснява д-р Анелия Здравкова от столичната Jewel Skin clinic.
Освен с кремове и гелове, деликатният околоочен контур може да бъде стегнат, повдигнат, мимическите бръчки да се заличат, тъмните кръгове да се тушират, а изгубеният обем да се възвърне чрез различни естетични процедури. "Най-популярната сред тях е с ботулиновия токсин. Инжектирането му в малки количества в зоната около очите предизвиква нейната релаксация и изглаждане. Така наречените бръчици "пачи крак" са заличени за около 3 до 6 месеца", уточнява д-р Здравкова.
Други инвазивни процедури са мезоконците и филърите. Първите третират успешно малките, издаващи възрастта бръчици. Методът е неоперативен, като при него с игла се поставя специална тънка монофиламентна нишка. При изваждането на иглата конецът остава подкожно. В рамките на 3-4 месеца той се резорбира напълно, а изглаждащият ефект продължава около година.



Филърите пък са подходящи за запълване на хлътналите участъци под очите, където започва и т.нар. "долина на сълзите". Продуктите, които се използват, са не така плътни и се поставят в малки количества, за да не се получи "препълване". Ефектът е видим моментално и се запазва от 6 месеца до година.
Радиочестотният лифтинг е адекватна процедура, която "работи" като профилактика на бръчките и стяга областта около очите. Известен е още и като лифтинг в обедната почивка, защото може да се направи бързо, без никакви нежелани странични ефекти като зачервяване, подуване и подпухване. Обикновено се препоръчват 4-5 процедури, които се правят през 21 дни. След това на половин-една година се прилага по една поддържаща терапия. Препоръчва се за намаляване на тъмни кръгове и торбички около очите поради стрес, генетична предразположеност, нарушения на кръвообращението и други фактори. Прилага се чрез инжектиране на различни по състав комбинации, съдържащи хиалуронова киселина, рускус, витамин С и антиоксиданти, които подобряват микроциркулацията, еластичността и периокуларния дренаж.
Тези коктейли може да включват и редица полезни за тази зона съставки като хексапептиди, екстракт от краставици, лайка, боровинки, розмарин и др. Процедурата се прави за 6-8 седмици с една сесия на всеки 2 седмици, като ефектът се вижда след първата терапия.
"Прилагането на мезотерапията за околоочната зона се увеличи многократно в последните години поради някои предимства спрямо останалите методи. В сравнение с ботокса, който релаксира само бръчиците около очите, но не влияе върху тонуса на кожата, мезотерапията повлиява тургора и уплътнява тънката и деликатна околоочна зона", разкри д-р Здравкова. И допълни, че инжектирането на филър под очите е ефективен метод, но е препоръчителен само ако има "хлътване" в тази зона, а и крие значителни рискове от странични ефекти в сравнение с мезотерапията. Тя е бърз, лесен за изпълнение и относително безопасен метод, който може да бъде прилаган многократно през годината. Не на последно място с мезотерапията видимо се подобрява тонусът на кожата, намаляват се тъмните кръгове, подуването, фините бръчици, увеличава се хидратацията и се придава по-свеж вид на лицето.
Тъй като кожата на околоочния контур е изключително деликатна, грижите за нея трябва да се полагат с особено внимание и постоянство. Само така може да се запази младежкото излъчване, а сияйният поглед да остане по-дълго незасегнат от времето.


Д-р Анелия Здравкова от столичната Jewel Skin clinic
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ