28 Март 2024четвъртък12:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

САЩ въоръжават ливанската армия

Страната на кедрите ще бъде втората държава получила БМП "Брадли"

/ брой: 160

автор:Дума

visibility 1027

На 14 август в пристанището на Бейрут пристигна първата пратка с осем американски бойни машини на пехотата М2А2 "Брадли", които са част от по-голяма доставка от общо 32 БМП. Бойната техника е предоставена под формата на американска военна помощ на стойност 100 млн. долара за близкоизточната държава. Така Ливан става втората след Саудитска Арабия държава, която получава на въоръжение БМП "Брадли". Останалите машини се очаква да бъдат получени в Страната на кедрите в близките няколко месеца, съобщи блогът за военна информация bmpd, като цитира съобщение на американското посолство в Бейрут.
Заедно с осемте "Брадли" ливанската армия получи и четири бронирани машини за транспортиране на артилерийски снаряди М992, които са част от поръчка от общо 10 машини от този тип. Очаква се до края на годината ливанците да получат от САЩ и 24 самоходни гаубици М109А5.
    По данни на американското посолство в Ливан за последните 12 месеца страната е получила като военна помощ от САЩ 40 буксируеми гаубици М198, един лек разузнавателно-ударен саморет "Чесна" АС-208В "Комбат Караван", който може да изстрелва ракети "Хелфайър", 55 минохвъргачки, 50 40-милиметрови автоматични гранатомета МК-19, 800 картечници, калибър 12,7 мм, 300 леки картечници, 4000 автоматични карабини М4, над 500 хиляди патрона, 320 нощни прицела и тепловизори, 360 радиостанции.
За пръв път САЩ предават на друга страна БМП "Брадли" от складова наличност. Преди това през 1991-1994 г. 400 такива машини бяха продадени на Саудитска Арабия след приключването на първата война срещу Ирак.
През последните години САЩ усилено въоръжават Ливан, който се бори с терористите от "Ислямска държава", които окупираха обширна зона по границата му със Сирия. Освен изброената техника армията на Бейрут получи от САЩ шест самолета "Супер Тукано", гаубици и бронирани автомобили тип "Хъмви". Франция също доставя като помощ на Ливан военна техника, както втора ръка, така и нови образци. Сред тях са противотанкови ракетни комплекси (ПТРК) "Милан", самоходни ПТРК "Мефисто" - 15 броя, седем ударни вертолета "Газела", всичко на обща стойност 15 млн. долара. Редица други договори с Франция и Италия за доставка на военна техника пък се финансират от някои от нефтените монархии в Персийския залив.



Подарената от САЩ военна техника, разтоварена на пристанището в Бейрут

Снимка - Посолството на САЩ в Ливан
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 127

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 146

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ