20 Април 2024събота14:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 160

автор:Дума

visibility 16

986 - ЦАР САМУИЛ РАЗГРОМЯВА ВИЗАНТИЙЦИТЕ ПРИ ТРАЯНОВИ ВРАТА. В прохода близо до днешния гр. Ихтиман българският владетел спира нахлулите византийски войски, водени от император Василий II. Почти цялата византийска армия е унищожена, а Василий II едва успява да се спаси. Това е най-голямото поражение, което византийският император претърпява в походите си за покоряване на България.

1601 - РАЖДА СЕ ПИЕР ДЬО ФЕРМА, ФРЕНСКИ МАТЕМАТИК (УМИРА 1665 Г.). С голям принос в развитието на съвременния математически анализ и теорията на числата. Предшественик на диференциалното смятане със своя метод за намиране на най-голяма и най-малка ордината на крива.

1850 - УМИРА ХОСЕ ДЕ САН МАРТИН, ЮЖНОАМЕРИКАНСКИ ГЕНЕРАЛ, РЕВОЛЮЦИОНЕР И ДЪРЖАВНИК (Р. 1778 Г.). Водач на въстания за национална независимост от Испания, национален герой на Аржентина, Чили и Перу. Първи президент на Перу. През 1822 г. се среща със Симон Боливар в Еквадор, след което променя интереса си към политиката и се оттегля от поста си в полза на Боливар. Емигрира в Европа, където умира. 30 години след смъртта му неговите тленни останки са преместени в Буенос Айрес.

1876 - ВИКТОР ЮГО ПРОИЗНАСЯ РЕЧ В ПОДКРЕПА НА БЪЛГАРСКАТА КАУЗА. Великият френски писател говори пред парламента на Франция във връзка с жестокостите при потушаването на Априлското въстание. Според историците думите му изразяват общото отношение на французите: "Настъпил е моментът да се привлече вниманието на европейските правителства върху един факт... че се убива цял един народ в Европа." На другия ден речта е във всички френски вестници. Копие от нея се пази днес в Историческия музей в Перущица.

1891 - ПОСТАВЕНО Е НАЧАЛОТО НА ДЪРЖАВНИТЕ МИНИ В ПЕРНИК. На тази дата в местността Кулата е направена първа копка на мина "Стари рудници". С нейното създаване е поставено началото на държавните мини в Перник - първото и най-голямо минно предприятие в България. През 1990 г. то е преобразувано в държавно акционерно дружество "Мини Перник". През 2000 г. от дружеството са отделени рудниците за открит добив на въглища, а останалата част от "Мини Перник" е обявена в ликвидация.

1936 - В ПАВЛИКЕНИ СЕ РАЖДА НИКОЛА ГЮЗЕЛЕВ, СВЕТОВНО ИЗВЕСТЕН ОПЕРЕН ПЕВЕЦ, БАС (УМИРА 2014 Г.). Сред най-популярните му роли са Филип II в "Дон Карлос" от Джузепе Верди, Мефистофел във "Фауст" от Шарл Гуно, Дон Базилио в "Севилският бръснар" от Джоакино Росини, Борис Годунов в "Борис Годунов" от Модест П. Мусоргски и др. Пее в най-големите и известни световни оперни театри. Носител на редица престижни награди, на ордени и отличия.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ