19 Април 2024петък02:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Теодора Буковинова и Надежда Лазарева:

Трябва да се научим да ценим това, което ни е завещано

Когато "България", "българско", "българин" станат думи с положителен заряд, тогава ще започнем да отключваме неограничения ни потенциал, смятат създателките на родолюбивия проект "Народни носии"

/ брой: 159

автор:Альона Нейкова

visibility 2476

Теодора Буковинова и Надежда Лазарева са млади прекрасни дами, които с безкрайна отдаденост застават зад проекта "Народни носии БГ" (www.NarodniNosii.bg). Професиите и на двете родолюбиви българки са изключително сериозни. Теодора завършва "Право" и "Мениджмънт" в СУ "Св. Климент Охридски", занимава се с дигитален маркетинг, обича природата, спорта и екстремните преживявания. Надежда е учила "Счетоводство" в БСУ - Бургас, сега се грижи за мениджмънта на известно заведение, обича семейството си, както и пътувания с приятели.

- Кога и как се роди идеята за проекта "Народни носии" и какво всъщност съдържа?
Теодора: Посещавали сме различни фолклорни събори и мероприятия, като Фестивала на народната носия в Жеравна и спускането по ски пистите в Пампорово, където всички са с автентични облекла. Чувствата, които изживяваме, когато видим българи, пременени с традиционни дрехи, характерни за дадена област, са неописуеми.  Тогава си казахме: защо да носим българските фолклорни елементи само по такива мероприятия? Защо не ги виждаме във всекидневието? Всъщност именно в това е целта на нашата кауза: да излезем от наложените стереотипи и нормалното да бъде използването на характерните български детайли, сред които са и шевиците, във всекидневните и официалните облекла.
- Кои са най-големите трудности, с които се сблъскахте при реализирането на вашата идея?
Надя: Самата организация за създаването на тези красиви ризи и блузи не е лесна. Нужен е голям екип - дизайнер, шивач, бродерач, фирми, от които се купуват платовете, и всичко необходимо. Едно да липсва - и няма да има този резултат, който е налице. Но, както се казва, целта оправдава средствата, а именно да носим българското навсякъде.
- Кой ви помогна най-много?
Надя: Нашите приятели, които вярват колкото нас, че това, което правим, е една малка крачка да запазим традициите и да се обединява народът ни повече и повече.
- Голям интерес предизвикват абитуриенти, които предпочитат народни носии за бала. А през май т.г. истинска сензация направиха завършилите 12 а клас от Езиковата гимназия "Пейо Яворов" в Силистра, решили на изпращането си да заменят лъскавите и екстравагантни рокли и костюми с български народни носии. Как ще коментирате подобни прояви?
Надя: Приветстваме "пробуждането" на българите и в същото време се натъжаваме. Радваме се, че тази мода с българските народни мотиви  навлиза под различни форми в обществото. Но това не трябва да е сензация, а всяка година през месец май добре е абитуриенти от цяла България да красят улиците на градовете, в които завършват образованието си и откъдето започва отговорният им живот.
- Може ли да се каже, че станахте известни, след като направихте скок във въздуха, облечени в ризи с български шевици? Как се решихте? И защо шевиците са именно от Плевенския край?
Теодора: Не славата е това, което търсим, Но осъзнахме, че за да създадем нещо много по-голямо от нас самите, ще трябва да "надскочим" себе си буквално и преносно. Поводът беше подарък, който получих от брат ми и годеницата му, а именно - скок с парашут, към който се присъединиха и наши приятели. Тогава ни хрумна идеята да облечем ризите с българските шевици и да покажем в едно видео какво имаме предвид с това, че българското може да се носи навсякъде. Зад избора на шевицата именно от Плевенския край няма голяма мистерия. Най-вече ни спечелиха цветовете, които изобразяват българското знаме. Сега обаче подготвяме и нова - карнобатска шевица, по поръчка на наша клиентка.
- Откъде идва това ваше родолюбие и как успявате не само да го поддържате у вас самите, а и да "заразявате" околните с него?
Надя: От семейството като начало, разбира се. Всяко нещо, което прави човек в живота си, първо идва оттам. След това наред е късметът да се заобиколиш с приятели, които са възпитани по същия начин, и така расте родолюбието и става "заразно".
- Чувстват ли се горди българите от богатството на традициите и фолклора ни?
Теодора: Алеко Константинов е казал: "Опознай Родината, за да я обикнеш." По същия начин стои и въпросът с традициите.
- Какво ни липсва, че се сещаме кои сме само на 3 март и 24 май?
Надя: Животът е труден в България, няма какво да го пропускаме. Когато човек влезе в проблемите на всекидневието, спира да мисли за напред, а камо ли да се връща назад. Хубаво е, ако се обединим и направим живота в България по-хубав, така ще съумеем и да се запазим.
- Защо понякога нашият фолклор е много по-ценен в чужбина? И например, когато се използва в музиката или в аранжимента на популярни изпълнители, веднага става известен по цял свят?
Теодора: Защото ни е внушено да се срамуваме от българското, а не да се гордеем. Всеки от нас е чувал израза: "Българска му работа!", когато някой възкликва по повод неприятно събитие в страната ни. Проблем, създаден на едно ниво на мислене, не може да бъде решен на същото ниво. Тоест, ако обърнем процеса и "България", "българско", "българин" станат думи с положителен заряд, тогава ще започнем да отключваме неограничения ни потенциал.
- Българските шевици не са новост в световната мода. Известните дизайнери Гучи и Джон Галиано използват мотиви от наши носии в своите колекции. Пако Рабан има 200 грамофонни плочи с народни песни от страната ни. Самият Пиер Карден се прекланя пред родния ни фолклор и смята, че българската национална носия е шедьовър в модата, какъвто той не би могъл да създаде... Какво според вас е нужно, за да започнат и наши моделиери и хора на изкуството да ценят красотата и богатството на нашите шевици?
Теодора: Страхотно признание е, че традиционните носии и българските народни танци са оценявани по цял свят. Знаете ли, че печелим челни позиции в състезанията в международен мащаб по традиционни танци?! Всичко това е страхотен повод за гордост. Сега е хубаво и ние да се научим да ценим и пазим това, което ни е завещано. Опитваме се да припомним нещо важно, но позабравено, което всъщност се превърна в наше мото: Българското е винаги на мода! Не е нужно да има специален повод, за да носим по дрехите си кодировката на българските традиционни шевици. Когато си припомним тази мода, тогава ще започнем да я търсим. Съответно, когато има търсене - има и предлагане.
- Има ли опасност българският фолклор и народните носии да изчезнат?
Надя: Няма такава опасност. Тенденциите през последните години показват точно обратното. Българинът все повече се връща назад, обръща се към обичаите ни, традициите, дрехите... Все по-посещавани са съборите от млади хора. Започна да се пуска и музика с елементи от фолклора по нощните барове. И ние се включваме, като изработваме модерни блузи и ризи с шевици. Няма как да изчезнат!



Освен че ''полетя" в небето, българската шевица се "потопи" и в морето

Снимки ЛИЧЕН АРХИВ

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ