19 Април 2024петък05:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Портрет

40 (не)известни факта за Елвис Пресли

Официалната дата на трагичната смърт на Краля на рокендрола е 16 август 1977 г.

/ брой: 159

автор:Альона Нейкова

visibility 4405

Кумирът на милиони, единственият и неповторим Елвис Пресли, който продължава и днес да се титулува като Краля на рокендрола, според всички официални данни напуска този свят преди четири десетилетия. Но звездата му все още свети толкова ярко, както в т.нар. Златна епоха на рок музиката. А информацията за творчеството му и личния живот е оплетена в мрежа от митове и легенди. Затова 40 (не)известни факта за Елвис може да послужат за отправна точка към по-задълбочено изучаване на неговото богато (нематериално) наследство.

1. По майчина линия предците на Елвис са индианци от племето чероки.
2. Кралят на рокендрола има далечна роднинска връзка с американския президент Ейбрахам Линкълн.
3. Появява се на бял свят с брат близнак, който умира още при раждането. Получава второто си име - Арон (което предпочита да се произнася по-провлачено - Аарон), за да му напомня за този трагичен факт.
4. Родителите на Пресли са много религиозни, което се предава и на сина им. През целия си живот препрочита Библията и се интересува от духовни въпроси. Носи едновременно кръстче и звездата на Давид, като уточнява: "Не искам да пропусна рая заради някакви си формалности."
5. Елвис има светла коса, но през 1956 г., подражавайки на кумира си Дийн Мартин, я боядисва черна. А и този цвят по-добре изглежда на телевизионния екран, изгодно подчертавайки сините очи на изпълнителя.
6. Първата китара Елвис получава като подарък за 11-ия си рожден ден. Но, както всяко дете на тази възраст, недоволства, защото е искал колело.
7. Семейството му е доста бедно: майката и бащата полагат тежък физически труд на няколко места, за да свържат двата края.
8. Когато е 13-годишен, музиката става приоритет за Елвис. Особено много харесва блус, който по онова време се изпълнява предимно от чернокожи.
9. Феноменалната му памет, рядката музикалност и познаването в детайли на различни жанрове дават възможност на Пресли да се превърне в певец, който се чувства перфектно в каквито и да било стилове и направления.
10. След като завършва училище през 1953 г., Елвис работи като шофьор на камион. По същото време прави първия си непрофесионален запис в легендарното студио Sun, откъдето тръгват такива класици на рокендрола като Карл Пъркинс, Рой Орбисън, Джери Лий Луис и др.
11. Феноменалната дарба на младия Пресли е забелязана от продуцента Самуел Филипс, дълго време безрезултатно търсещ бял изпълнител, който да пее като афроамериканец. Щом чува и вижда какво прави Елвис на сцената, разбира, че е намерил самородно злато.
12. Огромен успех певецът постига в САЩ още с първата си плоча That`s All Right. Всички музикални енциклопедии отбелязват, че именно този сингъл се превръща в предвестник на раждането на ново направление в рокендрола.
13. Когато пускат първите записи на Елвис по радиото, водещите диджеи специално уточняват, че слушателите ще чуят изпълнението на бял артист.
14. След сензационните концертни изяви на  Пресли и пускането на няколко хита е забелязан от бившия панаирен търговец Том Паркър, който е готов да му стане мениджър. И плаща на тогавашния импресарио на Елвис - Филипс, астрономическата за онези времена сума от 25 хил. долара. Полковник Паркър започва да организира участия на изпълнителя в различни щати, урежда му телевизионни записи и много скоро за певеца започва да говори цяла Америка.
15. През януари 1956-а 21-годишният Елвис записва първия си сингъл за RCA - Heartbreak Hotel, който повече от 8 седмици се задържа на върха на всички музикални класации и достига тираж от над милион бройки.
16. Песента Hound Dog на Пресли се превръща в първия манифест на рокендрола.
17. За 1956 г. Елвис печели 6 златни диска.
18. През октомври с.г. Пресли става толкова популярен, че мениджърът му с лекота подписва изгоден 3-годишен договор с киногиганта 20th Century Fox.
19. На Елвис предлагат роля във филма със заглавие "Братята Рено", който по-късно излиза по екраните като Love Me Tender ("Обичай ме нежно") по едноименната балада на Пресли, използвана в лентата за саундтрак.
20. За 15 години - от 1956-а до 1969-а, Кралят на рокендрола се снима в 33 кинотворби. Но филмовата кариера на Елвис не може да се нарече успешна, защото по-голяма част от лентите са определяни от критици като посредствени музикални мелодрами.
21. По време на наборната служба в Германия (1958-1960) Пресли е лишен от възможността да се изявява и да прави записи. Но посвещава цялото си свободно време, за да се самоусъвършенства: развива гласа си до трета октава и се научава да взема кадифени ниски тонове, които впоследствие ще го качат на върха на музикалния Олимп.
22. Като войник се занимава с източни бойни изкуства и дори получава черен колан по карате, а по онова време в цяла Америка притежателите му са не повече от 150 души.
23. По-късно Елвис обучава на тази система за самозащита всички свои бодигардове и братята Уест, които отварят собствена школа, посещавана от самия Чък Норис.
24. През 1967 г. Пресли се жени за първи и последен път за Присила Ан Болие, с която се запознава, когато тя е едва 14-годишна, а той - на 24.
25. Точно 9 месеца след сватбата - на 1 февруари 1968 г., се ражда дъщеря им Лиса-Мари, която по-късно става певица и се омъжва за Майкъл Джексън.
26. Бракът на Краля на рокендрола и американската актриса продължава едва 5 години.
27. От 1969 до 1977 г. Елвис изнася над 1100 концерта в САЩ.
28. Душевното и физическото състояние на певеца стремглаво се влошават заради перманентната преумора и възникналата в началото на 70-те години наркозависимост.
29. От 1970 г. Пресли винаги е с тъмни очила. Феновете мислят, че аксесоарът е част от имиджа на изпълнителя, но всъщност така Елвис се опитва да скрие глаукомата си.
30. Всички изяви на звездата завършват с песента Can`t Help Falling In Love, а Кралят на рокендрола излиза от сцената под акомпанимент на барабани.
31. Думите "Елвис току-що напусна сградата", с които конферансието дава знак за края на концертите на Пресли, за да се осигури безопасността му и да се избегне натрапчивото внимание на напористите фенове, се превръщат в крилата фраза, означаваща пропусната възможност.
32. Певецът е изключително щедър, дава големи суми за благотворителност, редовно подарява на близки и приятели коли, а историята за розовия кадилак, който купува на майка си, със сигурност я знаят всички.
33. Веднъж ощастливява неизвестен посетител на автомобилен салон, като го прави собственик на скъпа лимузина. "Бях в добро настроение", обяснява звездата.
34. През януари 1976 г. записва последния си диск Moody Blue, който веднага става златен. След това отказва да издава други албуми и рядко излиза на сцената.
35. Към края на живота си тежи близо 130 кг при ръст 182 см, движи се много трудно.
36. Заради натрапчивата мания, че някой го преследва, се обгражда с безброй бодигардове и практически не напуска дома си.
37. Кралят умира на 42 години в своето имение Грейсленд в Мемфис. Според официалната версия смъртта настъпва заради свръхдоза наркотици.
38. Кончината на Елвис поражда безчет слухове. Феновете отказват да повярват, че кумирът им е напуснал този свят, убедени, че Пресли инсценира самоубийство.
39. Някои и до днес са убедени, че Елвис е жив. Всяка година се появяват свидетелства, че е видян в различни кътчета на планетата ни.
40. На Пресли принадлежи световен музикален рекорд, който дори четири десетилетия след смъртта му никой не успява да подобри: 150 песни на Краля на рокендрола попадат в "горещата стотица" на хит парада Billboard, като 18 от тях оглавяват престижната класация.

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ