08 Май 2024сряда16:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Работни групи умуват по плана за Калиакра

Цацаров възмутен, че никой не питал как израснали гори от ветрогенератори

/ брой: 157

автор:Дума

visibility 290

До средата на тази седмица 4 работни групи - по земеделие, по енергетика, по лов и риболов и по строителство/туризъм ще търсят балансирано решение по казуса за плана за управление на защитената зона "Комплекс Калиакра" на местно ниво. Това стана ясно на срещата на министъра на околната среда и водите Нено Димов с местната общност и власти в Каварна. В сряда в МОСВ ще бъде проучено становището на групите.
С плакати с надписи "Върнете ни парите за закупените земи", "Да" на екологията, "Не" на рекета", "Добруджа ви храни, вие я предадохте", "Милиони от "Натура" за вас. Кредити и мизерия за нас" граждани посрещнаха пред общината в Каварна участниците в срещата с екминистъра. Преди дискусията Димов отново се оплака, че проблемът е набъбвал през последните 12 години, още от 2005-2006 г., когато се очертават териториите на екомрежата "Натура-2000". Кметът на Каварна Нина Ставрева пък изрази надежда, че ще бъде намерено най-вярното решение за защитените зони в района на Калиакра. На самата среща не бяха допуснати представители на медиите.
Едно от желанията, заявено на работната среща, е за прекартиране на териториите.
Как са избрани тези изпълнители, кой ги е избрал, спазени ли са правилата по техния избор и дали те действително са изпълнили задачата, която им е възложена, коментира казуса дни по-рано и главният прокурор Сотир Цацаров, който също бе в Каварна. Той смята, че казусът засяга цялото северно Черноморие. "Цялата тази територия, къде с флумастер, къде с точни линии, е очертана като Натура 2000", заяви той и се възмути, че "никой не постави въпроса как израснаха тези гори от ветрогенератори с маса лобистки поправки в законите, свързани с енергетиката. "Как израснаха голфигрищата и изведнъж се оказа, че градините и риболовът, нормалното строителство, нормалният бизнес и нормалният живот на хората в Каварна се оказаха пречка за птиците", продължи главният прокурор и оправда протеста на местните хора от по-миналата седмица. Цацаров направи паралел между защитата на природата и съдебната реформа. Според него и двете сфери се оказали "достъпна и добра хранителна среда за хора, които под формата на благородни призиви и благородни намерения акумулират изключително големи средства". По отношение на заповедта на екоминистъра Нено Димов главният прокурор заяви, че, ако бъдат установени несъответствия със закона, прокуратурата ще я протестира пред ВАС. Очаква се това да стане до края на седмицата. 
 

БДЖ вдигна цените на билетите с 20%

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 84

1 млн. българи са пътували по празниците

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 84

По-ранна жътва очакват зърнопроизводителите

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 84

Си Дзинпин е на обиколка в три европейски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 84

Путин готов на диалог, но на равни условия

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 84

Израелската армия нахлу в Рафах

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 84

Накратко

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 84

Пренавиване

автор:Валентин Георгиев

visibility 237

/ брой: 84

За наше добро

visibility 248

/ брой: 84

Натровената Европа

автор:Юри Михалков

visibility 255

/ брой: 84

БСП: Да кажем ясно и високо - алтернатива има!

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 84

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ