Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

13 Декември 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

Работни групи умуват по плана за Калиакра

Цацаров възмутен, че никой не питал как израснали гори от ветрогенератори

Дума

14. Август 2017 , брой: 157   185   0До средата на тази седмица 4 работни групи - по земеделие, по енергетика, по лов и риболов и по строителство/туризъм ще търсят балансирано решение по казуса за плана за управление на защитената зона "Комплекс Калиакра" на местно ниво. Това стана ясно на срещата на министъра на околната среда и водите Нено Димов с местната общност и власти в Каварна. В сряда в МОСВ ще бъде проучено становището на групите.
С плакати с надписи "Върнете ни парите за закупените земи", "Да" на екологията, "Не" на рекета", "Добруджа ви храни, вие я предадохте", "Милиони от "Натура" за вас. Кредити и мизерия за нас" граждани посрещнаха пред общината в Каварна участниците в срещата с екминистъра. Преди дискусията Димов отново се оплака, че проблемът е набъбвал през последните 12 години, още от 2005-2006 г., когато се очертават териториите на екомрежата "Натура-2000". Кметът на Каварна Нина Ставрева пък изрази надежда, че ще бъде намерено най-вярното решение за защитените зони в района на Калиакра. На самата среща не бяха допуснати представители на медиите.
Едно от желанията, заявено на работната среща, е за прекартиране на териториите.
Как са избрани тези изпълнители, кой ги е избрал, спазени ли са правилата по техния избор и дали те действително са изпълнили задачата, която им е възложена, коментира казуса дни по-рано и главният прокурор Сотир Цацаров, който също бе в Каварна. Той смята, че казусът засяга цялото северно Черноморие. "Цялата тази територия, къде с флумастер, къде с точни линии, е очертана като Натура 2000", заяви той и се възмути, че "никой не постави въпроса как израснаха тези гори от ветрогенератори с маса лобистки поправки в законите, свързани с енергетиката. "Как израснаха голфигрищата и изведнъж се оказа, че градините и риболовът, нормалното строителство, нормалният бизнес и нормалният живот на хората в Каварна се оказаха пречка за птиците", продължи главният прокурор и оправда протеста на местните хора от по-миналата седмица. Цацаров направи паралел между защитата на природата и съдебната реформа. Според него и двете сфери се оказали "достъпна и добра хранителна среда за хора, които под формата на благородни призиви и благородни намерения акумулират изключително големи средства". По отношение на заповедта на екоминистъра Нено Димов главният прокурор заяви, че, ако бъдат установени несъответствия със закона, прокуратурата ще я протестира пред ВАС. Очаква се това да стане до края на седмицата. 
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"