28 Март 2024четвъртък20:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Калоян Паргов:

Столичната община буксува, европарите свършват

Контрастите и неравенствата в София все повече се открояват, градът се развива на две скорости, казва лидерът на столичните социалисти и председател на групата общински съветници от БСП в СОС

/ брой: 157

автор:Деси Велева

visibility 25

КАЛОЯН ПАРГОВ е роден на 13 юли 1977 г. в Пловдив. Завършил е Втора английска езикова гимназия с английски и испански език. Висшето си образование получава в УНСС със специалност международни отношения. Магистър е по "Европейска интеграция". Асистент е във Висшето училище по застраховане и финанси. Председател е на Градския съвет на БСП в София и на групата общински съветници от "БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ" в Столичния общински съвет. Член е на Изпълнителното бюро на партията.

"Трябва да бъде сложен край на градоустройствения хаос"


- Г-н Паргов, как ще обобщите последната една година от работата на Столичния общински съвет, която се откроява с рекордно малко заседания за съветниците?
- Последната една година със сигурност можем да наречем предизборна. Изборите оказаха влияние върху всяка сфера от обществено-политическия живот, като Столичната община не прави изключение. По традиция в предизборен период СОС спира да функционира. Това е тактически ход от страна на ГЕРБ, за да избегнат скандали и да не приемат спорни решения, които да се отразят негативно върху изборния им резултат. А и смятат, че по този начин заглушават гласа на опозицията. Но не им се получава. Искам да благодаря на своите колеги общински съветници от групата на "БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ" за сплотеността, екипността и ефективността в общата работа не само през последната година, но и през целия досегашен мандат. Основният проблем - малката численост на групата, беше преодолян с три пъти по-голяма активност по различните теми от дневния ред на софиянци.
- Какво не успя да свърши общинската администрация през този сезон? В какво се провалиха управляващите?
- В поредния мандат на Йорданка Фандъкова като кмет общината започна да буксува, тъй като парите от еврофондовете свършват, броят на лентичките намаля. Контрастите и неравенствата в София все повече започнаха да се открояват. Вследствие на това наблюдаваме блокаж на управляващите по отношение на решаването на определени проблеми. Един от тях е презастрояването на града. Случаят с намерението да се издигне блок в градинка в жк "Младост", откъдето започна цялата сага, се пренася и в други квартали като "Стрелбище". Това е проблем, който ще търпи развитие и показва липсата на умение на управляващите да се справят с отговорностите си.
- Други препъникамъни за кметството бяха комуналните услуги, чистотата, начинът на разпределяне на обществените пари, особено в тези сфери, които изискват по-голям ресурс.
- ГЕРБ бяха обект на атаки и критики от наша страна, но и направихме немалко предложения. За съжаление част от тях не успяхме да реализираме поради липса на подкрепа от мнозинството. Но, трябва да отбележа, че групата на БСП не е сама. Тя има подкрепата на тримата съветници от коалиция "Сердика", в която влизат АБВ, "Български социалдемократи" и представител на Георги Кадиев. Така че сме десет човека ярка и твърда опозиция, която се противопоставя на всякакъв опит на ГЕРБ да разпределя задкулисно определени тлъсти хапки от баницата в София.
Съветниците от БСП имахме доста критики към работата на общинската икономика, тъй като трябва да има алтернатива на еврофондовете. Според нас е нужна по-ефективна работа, по-голяма събираемост. Тези дни зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов се похвали, че бюджетът на София през първите седем месеца на годината се пълни добре. А всъщност това е следствие от ниските критерии, които са заложени и които са лесно изпълними. Така се отчитат добри резултати.
Но реалностите виждаме всички. София продължава да се развива на две скорости. Има добре подреден център, в който се наливат милиони всяка година, и другата по-голяма част от града - периферията, за която никога не достигат средства. Неремонтирани и тъмни квартални улички, неподредени междублокови пространства, липса на достатъчно съоръжения за деца и спорт, недостатъчно зелени пространства.
В същото време инвеститорите се активизираха в резултат на раздвижването на имотния пазар. До 2019 г. ще има бум на строителството и затова борбата между обществения интерес и инвеститорите, с техния материален интерес, ще расте в следващите години.
- Кои защитени каузи може да определите като успехи на съветниците от БСП за този период?
- Ние сме безкомпромисни, шумни и непримирими при всички проявления или съмнения за корупция, нелегитимно разпределяне на финансови и други обществени ресурси в София. Успяхме да дисциплинираме ГЕРБ, накарахме ги да се съобразяват с нас още на ниво комисии. При най-малкото противопоставяне от наша страна виждам в тях страха от възникването на скандал, който да наруши публичния им имидж. Тази тактика дава своите резултати. Ще продължим и в бъдеще да ги държим под напрежение.
Установихме и алармирахме, че качеството в работата на Столичната община е занижено най-вече по отношение на юридическата и техническата подготовка на докладите. Този въпрос сме го поставяли нееднократно на Йорданка Фандъкова. Много от докладите влизат в СОС с пропуски, които могат да доведат до тежки, включително и съдебни, последствия за общината и оттам - да са в ущърб на гражданите.
Съветниците от БСП успяхме да наложим и нов подход към подготовката на бюджета. Той вече се формира по-рано, а не в последния момент. Настояхме за намиране на нови източници на приходи. Но не за сметка на увеличаване на данъчната тежест, а на подобряване на работата на данъчната администрация, по-голяма събираемост, по-високи резултати от общинската икономика и по-добър мениджмънт.
Според нас кметът на София трябва да възприеме предлагания от нас модел на управление като този във Виена. Това означава ефективно използване на общинските активи в интерес на града и на гражданите. Общината да развива активите си и да печели от тях, а не да продължава безумното и варварско разпродаване и отдаване на концесия на всичко общинско.
Тук ще допълня, че отворихме приемна, в която всеки вторник от 15 до 17 ч. на ул. "Леге" 10 общински съветници и народни представители се срещат със софиянци. Интересът е изключително голям и е не само от хора от БСП. Гражданите търсят съдействие за решаване на проблемите. Това показва, че печелим доверие и популярност. Това е и оценка за нашата работа през последната година.
- А къде не успяхте да постигнете целите си?
- От идейно-политическа гледна точка групата на БСП винаги е отстоявала и защитавала ценностите, характерни за социалистическата кауза. Водили сме борба срещу преименуването на улици и за запазване на артефакти, на паметници и паметни плочи, изграждани в периода на социализма. Те стават жертва на политическото варварство, характерно за десните партии в София. За съжаление загубихме битката за паметника "1300 години България", която водим от 2014 г. Обърнахме се и към съда, но ВАС не уважи жалбата.
Сега в протестите срещу разрушаването на паметника се включиха много млади хора, които нямат леви убеждения. Това е показателен факт, че правдата е на наша страна. Но историята ще съди тези, които взеха решението. Този начин на работа и мислене, налаган от ГЕРБ, е лишен от принципност и ценности. Тези, които не почитат историята, обричат бъдещите поколения на безпаметност.
- Кои са първите неща, с които трябва да започне работа СОС през новата си сесия наесен?
- Още в началото на новия сезон трябва да започнем изработването на бюджета на общината. Ще проведем срещи във всички столични райони, за да чуем мнението на хората и да определим приоритети за следващата година. На дневен ред ще бъде и Законът за устройство и застрояване на СО. Поехме инициативата, изпреварихме ГЕРБ и направихме първата публична дискусия, с която стартирахме серия от обсъждания по повод промените в закона. Те имат цел да се решат точно тези болни въпроси, свързани с прекомерното застрояване и с изграждането на високи сгради. Нужно е да се сложи ред в строителството, за да отговорим на обществените очаквания.
Засега сме дали положителна оценка на законопроекта. Дискусиите ще продължат, защото има различни гледни точки - не само на гражданските организации, но и на инвеститорите, на професионалните организации на архитекти и строители. Този закон трябва да затвори пробойните, за да може главният архитект да си свърши работата, за която е избран. А тя е да насочи София към нов път на развитие съгласно световните тенденции и концепции за развитието на модерните градове. Трябва да бъде сложен край на градоустройствения хаос, който цари в София.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ