Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Декември 2017 | Неделя
 
вход регистрирай се

На първа страница

Фермери от Северна България разпродавали биволите си

Има цели стопанства, обявени за продан, мандрите, които изкупуват млякото, са малко, алармират от бранша

Дума

11. Август 2017 , брой: 156   522   0По-дребните животновъди в Северна България са принудени да намалят стадата си, защото никой не изкупува млякото им. Това заяви Мария Степанчева, председател на Асоциацията на биволовъдите в България (АББ), цитирана от fermer.bg.
 По думите й липсата на пазар за млякото демотивира хората, решили да вложат душа и сърце в този труден бизнес. До момента три ферми са обявили, че ще намалят стадата си с минимум 30 броя. Има обявени за продан и цели ферми, пример за това е стопанството в с. Пшеничево. "Ако сега трябва да се наема да гледам биволи, никога не бих. Трудиш се, инвестираш, гледаш това животно четири години, едва тогава започва да дава продукция и накрая няма кой да ти купи млякото", категорична е Степанчева. Тя допълни, че мандрите, които изкупуват биволско мляко, са само няколко в цялата страна. Така в районите където се отглеждат по-малко биволи, количеството на млякото е по-малко и не се изкупува. "Има колеги, които казват, че няма разлика между бивол и крава. Жалко, че не могат да направят разликата, а тя е изключително голяма. Предлагат цена за изкупуване на биволското мляко, равна на кравето. Накрая не само биволите, но и кравите ще затрият, ако не се направи нещо, животновъдството е обречено", добави председателят на АББ.
 Според нея трябва да се работи върху пазарите и да се помогне на дребните животновъди да реализират произведеното. "Фермерите, които са в близост до консуматорските центрове, нямат проблем с реализацията на продукцията си, но ако стопанството е горе в планината и наблизо няма къде да се пласира суровината, хората започват да се отказват от животновъдството", обясни Степанчева. Тя разказа, че в момента във Врачанско не се изкупува биволско мляко и хората не знаят как ще доказват продукцията си, в изпълнение на правилата за обвързано подпомагане.
 По данни на асоциацията отглеждането на биволи се извършва в 135 ферми, с 6500 животни, които са пръснати в цялата страна. Стопанствата са средно с по 20-30 до 50 животни, като има и големи ферми с над 400 животни, но те се броят на пръсти.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"