Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Октомври 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Икономика

В събота откриват ловния сезон за птици

Дума

11. Август 2017 , брой: 156   111   0Ловният сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина се открива в събота, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Ловуването ще е възможно само с писмени разрешения, в които се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч. Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч - след 1 януари и в сряда. Груповото ловуване и лов на мигриращ дивеч се извършва само през деня - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.
    От МЗХГ предупредиха, че по време на един излет ловците имат право да отстрелят до 15 броя пъдпъдък, гривяк и гургулица - до 10 бр., на горски бекас и обикновена бекасина - до 10 бр. Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.
    Заради зачестилите в последните години смъртни случаи и наранявания на ловци при ловните излети, Агенцията по горите обяви, че ще извършва засилени проверки. Всички ловци в страната ще бъдат проверявани във връзка с използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, превишаване на дневните отстрелни норми, ловуване без ловен билет или с нередовни документи, ловуване без сигнален цвят в облеклото, ловуване в забранено място и в забранено време, отстрел на неразрешен за лов дивеч. Забранява се използването на алкохол и наркотични вещества по време на лов.
Заради изключително високите среднодневни температури тази година и повишената опасност от възникване на горски пожари, министерството апелира за спазване на противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.

 

 

Икономика

  • Депутатите ограничиха правомощията на частните съдебни изпълнители, няма да има 10-годишна абсолютна давност на дълговете
    19. Октомври 2017 205
    21
    0

    Народните представители приеха вчера на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Те бяха дебатирани и гласувани в рамките на две пленарни заседания. След направените промени гражданите вече няма да могат да бъдат съдени за дългове, без да знаят. Невъзможността ответник по дело да бъде намерен на посочения адрес ще се констатира...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"