Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Август 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Газираните напитки увреждат ДНК

Дума

11. Август 2017 , брой: 156   98   0Натриевият бензоат нанася значителна вреда на генетичния код, заявява Питър Пайпър, професор по молекулярна биология и биотехнология от университета на Шефилд, Великобритания. Той проследил влиянието на това вещество върху клетките на живите организми.
Според Пайпър, натриевият бензоат, който е активен компонент на консервантите, използвани в производството на повечето газирани напитки, не унищожава частите от ДНК, но ги деактивира. Това може да доведе до цироза на черния дроб и дегенеративни заболявания, например поява на болестта на Паркинсон.
Натриевият бензоат се използва като консервант не само в газираните напитки, но и в някои колбаси, например в кренвиршите.
Учените сравнително отдавна установили връзката на натриевия бензоат с раковите заболявания. Когато той се съедини с витамин С в клетките, се образува бензол, който е канцерогенно вещество.
Анализът на най-популярните газирани напитки, проведен от Агенцията по стандартизация на хранителните продукти (FSA), показа повишено съдържание на бензол в редица продукти, които впоследствие бяха спрени от продажба.
Действащите предписания на FSA и властите на ЕС позволяват използването на натриевия бензоат в хранителните продукти, но работата на Пайпър (финансирана от правителствени организации) вече предизвика реакция и са взети мерки за по-подробно проучване на това вещество, съобщава Би Би Си.

 

 

 

Неделник

  • Носителката на 13 "Грами" Ела Фицджералд остави своята ярка следа в световното музикално наследство
    18. Август 2017 161
    398
    0

    Първата лейди на джаза, Лейди Ела или Лейди Джаз, както наричат една от най-великите певици в историята на джаза, с гласов диапазон от три октави и ненадмината техника на импровизация, не слиза от сцената и днес, 100 години след нейното рождение. Тази година Ела Фицджералд (25 април 1917 - 15 юни 1996) е почитана с прояви по цялото земно кълбо....


Апис
Всички права запазени "ДУМА"