Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Август 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Живот

Бирата стимулира към креативност

В тестовете за изпълнителен контрол алкохолът се е отразил неблагоприятно върху участниците в австрийското изследване

Дума

11. Август 2017 , брой: 156   191   0
Снимка


Австрийски изследователи имат добра новина за почитателите на бирата, която със сигурност ще ги накара да вдигнат тост - любимото им питие е полезно за творческата продуктивност, пише "Дейли експрес", позовавайки се на публикация в сп. Consciousness and Cognition.
Авторите на проучването от университета на Грац са установили, че една или две бири стимулират части в мозъка, отговорни за креативността. Специалистите обясняват, че пивото разхлабва контролиращите мозъчни инстинкти и окуражава спонтанната мисъл.
"Консумацията дори на ниска доза алкохол вреди на изпълнителния контрол, но улеснява разрешаването на творчески проблеми. В настоящото изследване установихме, че леко опиянените участници се справят по-добре на тестове за креативност, отколкото изследваните лица на плацебо. Откритието е в съгласие с наблюденията, че разрешаването на творческите проблеми често се случва спонтанно, плод е на по-гъвкави мисли и е придружено от т.нар. преживяване "Аха", сравнимо с момента "Еврика", обяснява ръководителят на екипа Матиас Бенедек.
Като потвърждение на връзката между питието и творчеството историята може да предложи доста примери с велики писатели, художници, музиканти, на които чашката не е била чужда.
За целите на настоящото проучване 70 доброволци на възраст между 18 и 32 години са били подложени на тестове за креативност, след като са били разделени на две групи - употребили силно пиво или консумирали почти безалкохолна негова версия, действаща като плацебо.
Експертите отбелязват, че благоприятният ефект от пивото върху творческата продуктивност се дължи на скромни количества, докато прекомерната консумация може да й навреди.
В тестовете за изпълнителен контрол алкохолът се е отразил неблагоприятно върху участниците и от двете групи.

 

 

 

Живот

  • Групата ще отпразнува юбилея си на 31 август в клуб "Маймунарника" в Борисовата градина
    24. Август 2017 165
    95
    0

    Една от най-добрите български инди-рок банди "Остава" ще отпразнува четвърт век на 31 август от 20 ч. с голям концерт на открито. В дългогодишната си история групата има безброй изяви в страната и чужбина, над 20 видеоклипа, 5 издадени студийни и 3 концертни албума, включващи многобройни хитове, които безкомпромисно утвърждават формацията...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"