27 Април 2024събота00:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сцена

Необичайни театри по света

Техните сцени се намират в емблематични старинни сгради или свръхмодерни постройки, върху водата или под нея, някои трупи играят на вертикални екрани на десетки метри над земята

/ брой: 156

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 838

Често цитираме крилатите думи на Шекспир, че целият свят е сцена... А именно на сцената се раждат най-добрите театрални, оперни и балетни спектакли. Там актьорите импровизират заедно със зрителите, говори се и се пее на различни езици, правят се още много интересни неща. Творци от различни краища на света все по-често разчупват класическите рамки и дават воля на въображението си, като използват най-разнообразни подходи, форми, средства, места за представяне на драматургията. Нека посетим, пътувайки виртуално, някои от най-необичайните театрални сцени и трупи.

Плаващите сцени в Брегенц




Австрийският град Брегенц е малък, но много популярен сред любителите на театъра. Там ежегодно се провежда оперен фестивал на истинска плаваща сцена (за която ДУМА писа във връзка със започналия миналия месец едноименен форум). Подобна конструкция предоставя на режисьорите изключителни възможности по отношение на мащабността и зрелищността на постановките.
Всяко лято Брегенц разцъфва във великолепие по време на най-големия фестивал (20 юли - 21 август) на плаващата сцена с неповторимото "участие" на водната шир на Боденското езеро, слънчевите залези и небесната синева. Това е едно от най-привлекателните културни събития с привкус на разкош, естественост и приключение.
В рамките на фестивала се играят представления от различни музикални жанрове. На брега са разположени места за повече от 6000 зрители. Декорите към спектаклите на тази сцена са може би най-необичайните и водонепромокаемите в света.

Националният център за изпълнителски изкуства в Пекин



Това "гигантско яйце" от титан и стъкло изплава от водата в самия център на историческия град Пекин. Като кораб от бъдещето то сияе под лъчите на изгряващото слънце на Китай. Футуристичната сграда на французина Пол Андре има елипсовидна форма. Затова хората често я наричат яйцето.
За да влязат в зданието, зрителите минават през 80-метров подводен тунел, който въвежда в преддверието на маслиновата зала. Тази разходка се явява прелюдия към всяко представление.
В националния център звучат симфонични концерти, гастролиращи трупи изнасят спектакли, изпълняват се китайски шоупрограми.

Операта в Осло



Оперният театър в Осло сам по себе си е произведение на изкуството. Той се издига на брега в центъра на норвежката столица и сякаш представлява продължение на крайбрежието, извисявайки се на няколко етажа. Театърът е построен от стъкло и мрамор. Белоснежният полегат покрив, който тръгва от водата и завършва със сцената, откроява изискания силует на театралната сграда на фона на заобикалящата архитектура.
Сцената е съставена от 16 отделни плоскости, които може да се преместват в пространството - да се наклоняват, въртят, повдигат, което позволява да се използват всевъзможни фантастични декори.
Този храм на Мелпомена съществува едва от 10 години. Неговият репертоар е интересен и наситен с уникални заглавия. Прочути са съвременните му трактовки на класически произведения. В афиша на оперния театър са включени повече от 300 различни постановки. За изминалото десетилетие той е бил посетен от 8 милиона зрители.

Кралската борса в Манчестър



Първото впечатление на посетителите от интериора на това съоръжение е, че сякаш там се е приземил космически кораб. Театърът е включен в списъка на архитектурните и историческите ценности на Великобритания и в него се събират 750 зрители. Помещава се в известния голям салон на търговската борса.
Зрителната зала е особено интересна с това, че кръглата сцена е разположена в средата, а около нея амфитеатрално са подредени местата за зрителите, което много напомня театрите в Древна Гърция.
Днес това е една от най-големите театрални сцени в Англия. На нея се играят по 350 спектакъла в годината, включително произведения на класици и съвременни драматурзи. Освен това в театъра може да се гледат концерти, музикални фестивали, стенд ъп шоу програми, да се правят майсторски класове и много други събития.

"Пасажерите" от Франция



"Пасажерите" е френски уличен театър, чиито зрелищни спектакли са нещо като смесица между цирк и съвременен танц. За сцена на техните представления обикновено служи огромен вертикален екран. Зрителите гледат отдолу в недоумение - дали светът се е преобърнал и е полегнал настрани, или хората са се научили да летят...
Сцена на "Пасажерите" са обществени сгради, паркове, градинки, исторически паметници, индустриални постройки и др. Тези пространства поначало са натоварени с определен смисъл, а при наслагването на театрален, хореографски и изобразителен контекст, те разкриват нова вселена, в която животът се развива във вертикална плоскост.

Японският "Но"



Всичко, което се случва на сцената на японския театър "Но", съответства на редица канони. Ролите се изпълняват само от мъже, техните лица са скрити под маски, всяка от които е истинско произведение на изкуството.
Главните герои на пиесите се делят на хора и духове, като най-често актьорите стоят практически неподвижни. Те се появяват пред зрителите с пищни костюми и маски. Изражението на изкуственото лице подчертава значението на персонажа.
Впрочем, ако се върнем векове назад в Япония, ще научим, че зрителите напускали своите места дни след началото на спектакъла. По онова време представленията продължавали по няколко денонощия без прекъсване.

"Прозрачен свят" в Москва



Първият в света подводен театър "Прозрачен свят" съществува вече 10 години в Москва. Неговите представления се играят в спортния комплекс "Олимпийски". Необичайният жанр на театъра е комбинация от художествено плуване и традиционен балет. Зрителите гледат възхитителни спектакли с артисти, които сякаш летят под водата.
Представленията се изпълняват на дълбочина 6 метра и продължават само 3 минути, тъй като актьорите трябва да задържат дъха си, докато играят.

Лондонският "Глобус"



Великият драматург Уилям Шекспир бил един от акционерите на театъра "Глобус", построен през 1599 г. в Лондон и унищожен от пожар през 1613 г. Следващата година на негово място е изграден втори театър "Глобус", но за жалост той не просъществувал дълго и бил закрит през 1642 г. Съвременната сграда на театъра е издигната през 1997 г. на 200 метра от първоначалното й местоположение, въз основа на оригиналните проекти и разкопки, и представлява кръгло здание със сцена под открито небе. Всички постановки в театъра са по пиеси на Шекспир и се играят от май до октомври.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ