18 Април 2024четвъртък07:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

КЕВР не можела да спре кражбите на ток

Регулаторът не намерил достатъчно основание за отнемането на лиценза на ЕВН, но глобил дружеството с 1 млн. лв., обясни Иван Иванов

/ брой: 155

автор:Дума

visibility 12

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не може да пресече кражбите на електроенергия. Комисията не може да направи нищо повече в момента. Това стана ясно от думите на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов. В момента хванатите нарушители са длъжни да плащат електроенергия на пълна мощност за три месеца назад от датата, когато са заловени. Въпреки че тарифите бяха увеличени, цените, по които те плащат тока, са по-ниски от тези на изрядните потребители. Причината КЕВР да не може да затегне режима е, че наредбата, в която това се определя, се обжалва пред съда. Ето защо Иванов препоръча на доставчиците на ток сами да вземат мерки, обясни той пред БНТ.
Кражбите на ток не могат да бъдат намалени единствено със санкции, те трябва да бъдат намалени и със съответни мерки, които да бъдат предприети от доставчиците на услугата, заяви вчера пред журналисти Иванов. От електроразпределителтите дружества постоянно настояват за увеличаване на санкциите за кражбите на ток.
"Прокуратурата не иска отмяна и на четирите члена от правилата за търговия с електроенергия и поради тази причина процесът е в съдебна фаза. Не може комисията да прави промени в един нормативен акт, който в момента се разглежда в съда", обясни Иванов. Той препоръча на трите електроразпределителни дружества да въведат електромери с дистанционно отчитане и балансови електромери, които да им позволяват своевременно да откриват нарушители и кражби на електроенергия. В това отношение EВН наистина са постигнали много сериозен напредък. По тази причина при тях технологичните загуби, които ние нормативно сме определили на 8%, са около 8,6%, отбеляза Иван Иванов.
Във връзка с решението на КЕВР да прекрати процедурата по отнемане на лиценза на ЕВН Иванов коментира, че има нарушение от страна на дружеството и то е санкционирано с максималната предвидена глоба от 1 млн. лв. "Комисията не намери достатъчно основание за отнемането на лиценза", обясни Иванов, като подчерта, че наложената на дружеството глоба е максимално високото наказание, съгласно Закона за енергетика.
"Що се касае до другите две дружества - от септември ще започне внимателно анализиране на цялата документация и ще излезем с решения", отбеляза председателят на КЕВР. По неговите думи обемът от информация е много голям и изисква значителна работа от експертите на комисията. На въпрос дали и за останалите две ЕРП-та ще бъде взето аналогично решение, той отговори: "Не мога да кажа това, защото трите въпроса се разглеждат абсолютно самостоятелно, независимо един от друг, и решенията се вземат след внимателен анализ и изготвяне на мотиви към него".
Иванов припомни, че глобите, наложени на ЧЕЗ и Енерго-Про, също са на стойност 1 млн. лв. "ЕВН обжалва пред административния съд в Пловдив наложената глоба. Тя беше потвърдена на първа инстанция, впоследствие се обжалва и беше потвърдена и на втора. В края на миналата година зам.-окръжният прокурор на Пловдив поиска възобновяване на делото. На 1 август тази година Административния съд-Пловдив отказа възобновяване и потвърди окончателно, че глобата от 1 милиона лева влиза в държавния бюджет на България", обясни Иванов.
Процедурата за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества започна през 2014 г., когато Националната електрическа компания се оплака, че трите ЕРП-та са прихващали свои вземания от компанията, което е довело до влошаване на нейното състояние. От думите на Иванов стана ясно още, че до момента единствено ЕВН от трите електроразпределителни дружества е изпратило официално писмо до комисията, в което уведомява за сключено извънсъдебно решение с НЕК да върне прихванатите вземания.
 

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ