25 Април 2024четвъртък12:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ивет на 1/2-финал с 12-о време

Мавродиева се срина и в Лондон

/ брой: 155

автор:Дума

visibility 20

Ивет Лалова-Колио очаквано се класира на 1/2-финалите на 200 метра на световното в Лондон. В най-силната си дисциплина през последните години българката завърши втора в трета серия с  23,08 сек. Тя изостана единствено от американката Дийджа Стивънс, която слезе под 23 секунди - 22,90, но влезе с едва 8-о време в полуфинала. Лалова пък даде 12-о време от 24-те полуфиналистки. Те ще бягат днес от 23,05 ч., като Ивет е в първа серия. Само най-бързите 2 от трите серии отиват директно на финала, а там ще бягат и двете с най-добри времена след второто място. Нашата спринтьорка е в 6-и коридор, а най-опасната й съперничка е световната шампионка от Пекин 2015 и европейска рекордьорка в дисциплината Дафне Схипърс (Хол). В серията е още отново Стивънс, Ребека Хаасе (Гер) с 11-о време 22,99 и Сара Атчо (Швейц) с 13-о 23,09. 
Най-добро време в сериите даде именно Схипърс, която спря хронометъра на 22,63 сек. Втора е Шона Милър (Бахами) 22,69 сек., пред Мари-Жозе Та Лу (Кот д‘Ивоар) 22,70 сек. На 200 м не стартира шампионката на късия спринт Тори Боуи (САЩ), която е получила контузия при "гмуркането" на финалната права, донесло й златния медал. Така фаворит за златото се очертава отново Схипърс.
"И аз, като си видях бягането, изглеждаше много леко. Беше ок, единственият проблем е студът, тъй като не е приятно да се бяга спринт в такова хладно време. Надявам се в четвъртък да се пооправи времето, така го дават и в прогнозите. Имахме късмет, че не ни валя, така че нещата пак са позитивни. Преминах напред, надявам се да имам късмет. Виждам, че все още никой не бяга с фрапиращи резултати и според мен е заради времето. Програмата ми харесва, защото колкото повече остарявам, се вмъкват повече дни за почивка. Перфектният вариант би бил, ако този ден беше между 1/2-финала и финала, защото това са двете най-тежки бягания. Дори мога да кажа, че за голяма част от спринтьорките 1/2-финалът е най-тежкото бягане", обяви 33-годишната Ивет.
В тласкането на гюлле Радослава Мавродиева се срина и не можа да се класира за финала. Квалификационната норма бе 18,30 м., а българката записа едва 16,99 м, което се оказа крайно недостатъчно за влизане сред първите 12. Резултатът й е далеч под личния й рекорд - 18,67 м и дори от върховото й постижение за сезона 18,36, а с единствения  успешен опит тя се нареди 21-ва от 30 участнички. С най-добър резултат във финала влезе Гон Лиджяо (Кит) 18,97 м, пред Мишел Картър (САЩ) 18,92, Анита Мартон (Унг) 18,76, а 12-а е Гейса Арканджо (Браз) със 17,79 м.
"Състезанието премина гадно, а  резултатите не са високи. Не успях, като цяло сезонът ми беше тъп и гаден. Не знам дали изобщо имаше някакви шансове да се получи нещо. Може би прекалено сляпо вярвах, че ще стане нещо. Няма никой с перфектна техника. Имах малко здравословни проблеми през сезона, но не искам да се оправдавам, това няма значение, търпя на болка", каза Мавродиева, сребърна медалистка от еврошампионата в зала в Белград. В сръбската столица на 3 март тя фиксира тъкмо 18,36 м .
Вчера българско участие на световното нямаше. До края останаха да се състезават трима атлети - Лалова и в скока на височина Мирела Демирева и Тихомир Иванов. Олимпийската вицешампионка, която ще участва с покана, след като не успя да покрие норматива, ще скача днес в квалификацията, а Тишо Иванов утре.



Ивет Лалова-Колио (вляво) застига на виража британката Шанън Хилтън, преди да завърши втора в серията на 200 м на световното в Лондон след американката Дийджа Стивънс (вдясно)

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 149

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 147

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ