25 Април 2024четвъртък14:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

12 от 44 проекта са отпаднали от европрограмата за наука

МОН отговори на ДУМА, не съобщава колко и за какво ще плати на фирмата посредник, набираща оценители

/ брой: 155

автор:Дума

visibility 18

Първо
Заради ново опасно забавяне в дейностите по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОПНОИР), ДУМА зададе въпрос към МОН дали е започнало оценяването на научните проекти за създаване на центрове за компетентност и на центрове за върхови постижения и докога е срокът за това оценяване. МОН отговори вчера. 
Както вестникът писа, ВАС скандално върна за изпълнение обявената при Меглена Кунева обществена поръчка за 1,8 млн. лв. за фирма посредник, която да набере оценители за проектите, прекратена от служебния министър проф. Николай Денков. Той прекрати поръчката, тъй като кандидатствалите фирми не изпълниха условието да дадат доказателства за компетентността на предложените от тях оценители, въпреки че изискванията за тяхната "експертиза" бяха силно занижени в разрез с договорените преди това с ЕК. В нов конкурс чрез МС и с помощта на водещи европейски структури бяха набрани индивидуално 405 успешни учени от света, кандидати за оценители - 260 от тях бяха одобрени, като се оказа, че за оценяването са необходими сне 1,8 млн. лв., а наполовина - 900 хил. лв. Но след решението на ВАС този конкурс отпадна. На 27 юни т.г. МОН избра за изпълнител италианската фирма "Прогетти плант", но не бе съобщено да е сключен договор с нея, поради което оценяването още не е започнало. А то трябваше да е завършило на 20 юли според договореностите с ЕК.
Ето какво отговори МОН по въпроса вчера:

"Приключила е оценката на административното съответствие и допустимостта на проектните предложения по горецитираните процедури.
В резултат на извършената административна оценка до техническа и финансова оценка не се допускат 9 проектни предложения по процедура "Изграждане и развитие на Центрове за компетентност" и 3 от проектните предложения по процедура "Изграждане и развитие на Центрове за върхови постижения". Списък на проектните предложения, които не се допускат до техническа и финансова оценка, може да намерите на сайта на програмата http://sf.mon.bg
В съответствие с решението на ВАС от 22 юни 2017 г. МОН сключи договор с "Прогетти плант" СРЛ на 3 август 2017 г. Предстои утвърждаване на списъка на оценителите и оценяване на проектите. Предвижда се процедурата да приключи октомври".
----------
Бел. ред. Радостно е, че договор най-сетне е сключен, макар от отговора на МОН да не става ясно защо е изгубено времето от 26 юни до 3 август. Съобщение за този договор и самият договор следва да са огласени в сайта на МОН в раздела за обществените поръчки, но това и вчера не бе направено. Затова не става ясно каква сума ще заплати МОН на "Прогетти плант" и дали в договора са залегнали 1,8 млн. лв., предвидени в обявата за поръчката. Нито пък за какви дейности са предназначени те. Обосновката е необходима, тъй като от конкурса чрез МС стана ясно, че половината от тази сума е достатъчна за оценяването - при доста по-висока компетентност на избраните 260 учени оценители.    

Второ
На 8 август ДУМА публикува и това, че от 4 август т.г. е прекратен достъпът на българските учени до световните научни списания и базите данни Science Direct и Scopus, доставяни от издателството Elsevier. За това алармираха наши учени, уведомени от самото издателство. Причината е, че правителството не е отпуснало необходимите пари, договорени с Elsevier. Тъй като данните от Scopus са основни в рейтинговата система на вузовете и от тях зависят финансирането на качествените специалности и приемът на студенти, ДУМА попита МОН смята ли да плати за достъпа на учените до международните бази с научни данни и изданията и каква сума не е платена? Ето какво отговориха от министерството вчера:
 
"По отношение на издателство Елзевиер Ви уведомяваме следното. МОН е обявило обществена поръчка с предмет: "Осигуряване на достъп до информацията в електронната база данни Science Direct, реферативната база данни Scopus и аналитичната платформа SciVal, собственост на Elsevier" за периода 2017-2019 г. Съгласно проведените преговори с издателство Елзевиер по повод обявената обществена поръчка, оферираната сума за 2017 г. за този абонамент  е 7 737 000 лв. с включен ДДС. Описаните бази данни принадлежат на издателството Елзевиер ООД, Холандия, носител на правата на производител на база данни по смисъла на глава XI "a" от Закона за авторското право и сродните му права, с оглед на което допустимата от Закона за обществените поръчки процедура за осигуряване на достъп до тях е договаряне без предварително обявление.
Възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на авторски или други права на интелектуална собственост и не би могло да доведе до осигуряването на достъп, предвид спецификата на предоставянето на услугата.
При проведената процедура издателството Елзевиер е определено за изпълнител на обществената поръчка за периода 2017-2019 г. Абонаментна такса се дължи след подписването на договор за абонамент, съгласно Закона за обществените поръчки. Договорът ще бъде подписан при одобряване на допълнителни разходи по бюджета на МОН за 2017 г. в размер на 7 000 000 лв.".
----------  
Бел. ред. ДУМА не е поставяла въпрос за друг изпълнител, освен Елзевиер. Отговорът на МОН оставя надеждата, че тези пари все пак ще бъдат платени, за да имат учените ни достъп до това, което се прави в света в отделните научни области. Напомняме обаче, че междувременно МОН прекрати обществената поръчка за обновяване на рейтинговата система на вузовете за 2017 г., т.е. рейтингова система няма да има. Така става неосъществима реформата във висшето образование за 2017 и 2018 г., тъй като няма да има обективни данни, по които МОН и МС да определят кои са качествените специалности, та те да имат предимство при финансирането и при приема на студенти.  






 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ