25 Април 2024четвъртък14:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 155

автор:Дума

visibility 52

ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА ГОТВАЧИТЕ. Отбелязва се в деня на св. Лаврентий - патрон и закрилник на майсторите с черпака. През 2005 г. за първи път у нас и на Балканите този празник е отбелязан с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи.

1882 - СЪЗДАДЕНА Е ПЪРВАТА ДЕТСКА ГРАДИНА У НАС. В дома на Алекси Гълчавата в Свищов се събират 53 деца. Идеята на учредителя Никола Живков (1847-1901) - учител, книжовник и обществен деец, е децата да се възпитават "по български дух, по български характер". Първото възпитателно заведение за деца от предучилищна възраст, издържано от общината, съществува няколко месеца. През 1887 г. Живков издава ръководство за работа в детските градини, наречено "Детска мъдрост".

1897 - ОТКРИТА Е АЦЕТИЛСАЛИЦИЛОВАТА КИСЕЛИНА. Откритието е на немския химик Феликс Хофман, служител на фирмата "Байер", който търси по-ефикасно и поносимо антиревматично лекарство за своя баща. Аспирин е запазена марка на "Байер" за ацетилсалициловата киселина. Лекарството е ефикасно против главоболие, грип, простудни, ревматични и други заболявания, има силно антисептично и обезболяващо действие.

1913 - ПОДПИСАН Е БУКУРЕЩКИЯТ ДОГОВОР, КОЙТО СЛАГА КРАЙ НА МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА. Сключен е от представители на България, Румъния, Сърбия, Черна гора и Гърция. България е принудена да приеме условията на своите противници, тъй като румънските войски достигат близо до София. Според Букурещкия договор Сърбия получава Вардарска Македония, Гърция - Егейска Македония, Румъния - Южна Добруджа, а България - Пиринска Македония и Западна Тракия.

1915 - НАЧАЛО НА БЪЛГАРСКОТО САМОЛЕТОСТРОЕНЕ. Датата е обявена за такава от Министерството на войната. Поводът са успешно приключилите изпитания и пробен полет на първия български аероплан на летището в Божурище. Летателната машина е построена от изобретателя Асен Йорданов (1896-1967). На снимката - реплика на първия български самолет, построен през 1915 г.

1932 - СЪЗДАДЕНА Е КОМПАНИЯТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ДЕТСКИ ИГРАЧКИ "ЛЕГО". Основите са положени от майстора дърводелец Оле Кирк Кристиянсен в ателието му в Билунд (Дания). Той измисля наименованието "Лего" през 1934 г. от датските думи "leg godt" (играй добре). През 1949 г. започва да произвежда пластмасови елементи за сглобяване.

1971 - СЪЗДАДЕН Е ВИСШИЯТ ПЕДАГОГИЧЕСКИ ИНСТИТУТ В ШУМЕН. На тази дата филиалът на СУ, създаден на 10 юни 1964 г., е преобразуван в самостоятелно висше учебно заведение. От 21 май 1989 г. то носи името "Епископ Константин Преславски". С решение на 37-то НС от 21 юли 1995 г. се преобразува в Шуменски университет "Епископ Константин Преславски".

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ