26 Април 2024петък17:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Американци надбягаха Болт

От нашите само Ивет Лалова стигна полуфинал на 100 м

/ брой: 152

автор:Дума

visibility 45

Юсейн Болт не успя да стигне до титлата на 100 м на Световното първенство по лека атлетика в последното бягане в бляскавата си кариера. На Олимпийския стадион в Лондон Светкавицата остана трети във финала на късия спринт, който бе спечелен от един от големите му конкуренти през годините – Джъстин Гатлин. 35-годишният американец заслужи титлата с много силни последни 20 м и време 9,92 сек., а сънародникът му Крисчън Коулман спечели среброто с 9,94, след като водеше през голяма част от дистанцията. Болт предварително бе обявил, че това ще бъде последното състезание в кариерата му, но прочутият ямаец не успя да стигне до нова титла, като измина дистанцията за 9,95 сек.
С успех за Ивет Лалова-Колио и със сълзи за Габриела Петрова започна българското участие в Лондон.Ивет отново показа класа и успя да се класира за полуфинала на 100 м за радост на многобройните й почитатели в България и вече и в Италия.
Тя завърши трета в трета серия за 11,31 сек. (-0,3 м/сек) след Тори Боуи (САЩ) 11,05 и Блесинг Окагбаре-Иготегунур (Ниг) 11,22 и бяга късно снощи в полуфиналите като една от 24-те най-бързи атлетки. Най-добър резултат в сериите постигна Гина Люкенкемпер (Гер), която спечели първа серия с лично за сезона - 10,95 сек (+1.3 м/сек) и единствена слезе под 11 сек.
"Почувствах много добре бягането, в един момент дори си дадох сметка, че ако натисна, мога да се боря с Окагбаре, която беше до мен. Но няма смисъл. За мен 100 м е загрявка. Класирането на полуфинал не беше толкова важно за мен, въпреки че щеше да е мъчно да отпадна още в сериите. За мен бягането на 100 м е тактическо. Нивото е страшно силно и дори да бягаш 10,95 сек не се знае дали ще отидеш на финал", коментира Лалова.
Финалът беше малко преди полунощ. Най-добрата ни спортистка за 2015 г. Габриела Петрова не успя да се класира за финала на троен скок.
Пловдивчанката постигна 13,90 м в най-добрия си опит, който се оказа недостатъчен за да попадне сред първите 12. Финалът беше затворен на 14,07 м от Ана Пелетейро (Исп) и Неле Екхарт (Гер), а най-добър резултат даде Олга Рилакова (Каз) 14,57 м. Водачката в световната ранглиста Юлимар Рохас (Вен)от Венецела постигна 14,52 при втори опит, а основната й конкурентка олимпийската и световна шампионка Катрин Ибаргун (Кол) надмина с 1 см квалификационната норма от 14,20 м и не прави повече скокове.
След квалификацията Петрова, която на предишното световно първенство в Пекин записа най-доброто българско представяне – 4-то място, не скри разочарованието си. "Няма значение коя съм, щом не съм на финал. След като не съм в 12-ицата, значи съм последна", каза през сълзи Петрова след отпадането си. "За новия сезон ще ми напълно ясно върху какво трябва да наблегнем повече. Проблемът не е технически, което е добре при положение, че бързината като качество може да се тренира и да се подобрява. Дано догодина да съм по-добре. Колелото се върти. Преди две години много плаках от щастие, сега сълзите са от разочарование, вя
Митко Ценов направи слабо бягане на 3000 м с препятствия. Той финишира 12-и в серията с 8:45,21 мин., с което няма никакъв шанс за участие на финала, който ще се проведе утре. 24-годишният бегач от Мездра стартира силно и дори водеше в началото, но после бе изпреварен от болшинството бегачи. На края Ценов направи силен финален спринт и изпревари Хиронори Цуетаки (Яп), Рауф Бубакер (Тун) и Юън Томас (Вбр), но резултатът му е значително по-слаб от най-доброто му постижение за сезона – 8:30,87.


Световният шампион Джъстин Гатлин коленичи пред легендата Юсеин Болт, който пък целуна пистата на Олимпийския стадион в Лондон след последното си индивидуално бягане, завършило с бронзов медал
Снимки БГНЕС

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ