29 Март 2024петък13:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Силата е в бирата, или властта на кехлибарения еликсир

Заради уникалния си състав 1 литър нефилтрирано немско пиво е 10 пъти по-полезно от същото количество мляко

/ брой: 151

автор:Альона Нейкова

visibility 2554

Бирата отдавна е призната за най-популярната алкохолна напитка в света и е трета след водата и чая. Кехлибарената напитка, чиято история започва още от древността, има хиляди рецепти и милиони ценители във всички краища на Земята. В чест на пивото се организират множество фестивали, панаири, изложения и чествания от най-различен калибър. Професионални празници на производителите и любителите на това пенливо питие с неповторим вкус заемат достойно място в календара със значими дати на доста страни. Например в Исландия вдигат наздравици с бира на 1 март, в Русия отбелязват Ден на пивовара през втората събота на юни, в английската столица купонясват през август, в Белгия правят специален уикенд в началото на септември, а в Германия залагат на Октоберфест... В последно време на голяма популярност се радва Международният ден на бирата (International Beer Day) - неофициален празник, който се почита в първия петък на август. За първи път тържества под знака на кехлибарената напитка се провеждат през 2007 г. в Санта Крус, Калифорния, а за идеолог на проявата се смята американецът Джеси Авшаломов, който по този начин иска да привлече повече посетители в заведението си. В продължение на няколко години честванията се организират на 5 август, но с разширяването на географията на купона и придобиването на международен статус преди 5 лета се променя и датата на празненствата. Защото за много кратък срок от местно парти фестивалът се превръща в събитие с огромен мащаб - отбелязва се в над 200 града, 50 страни и 5 континента.

Според археологически артефакти в Древен Египет през III век н.е. вече варят бира. Което означава, че корените на кехлибарената напитка отвеждат още по-далеч. Редица изследователи свързват появата на пивото с момента, когато хората започват да отглеждат зърнено-житни култури - през 9000 г. пр.н.е. Съществува дори мнение, че култивирането на пшеница в началото се дължи не на факта, че от нея може да се прави хляб, а заради възможността да се приготвя бира.
Разбира се, съставът на "древното" пиво се отличава от съвременния. Във вида, в който кехлибареният еликсир е познат на хората днес, се появява около ХIII век, когато в напитката започва да се добавя хмел. Не след дълго пивоварни никнат като гъби в Исландия, Германия, Англия и други европейски страни и всяка пази собствени тайни за приготвянето на бирата, а рецептите се предават от баща на син.
Според най-нови изследвания във всеки момент 0,7% от населението на планетата се намира под въздействието на алкохола. Това са около 50 млн. души, като минимум една пета от тях дължат състоянието си на бирата.
В книгата с рекордите на Гинес е вписан шампион по най-бързо пиене на пиво. Това е Стивън Петросино, който на 22 юни 1977 г. в Пенсилвания пресушава халба от 1 литър за 1,3 секунди. Най-много кехлибарена течност наведнъж поглъща главният готвач на хотел "Империал" в чешкия град Острава. През 1970 г. на изложение в Осака мъжът, чието фамилно име е Мидър, излива в устата си 10,5 литра за 3 мин. и сам измисля прякора си Голям резервоар за бира. Подготвяйки се за състезанието, той в продължение на няколко години изпива по 8 литра дневно. И до днес опитите да се подобри невероятното постижение приключват изключително трагично за претендентите.
Най-много пиво се пие в Чехия: на всеки жител на страната се падат 156 литра годишно. Второто място в класацията принадлежи на Ирландия (131 л), а третото - на Германия (115 л).
Въпреки широко разпространеното мнение, че заради прекалената консумация на бира "пораства" характерен корем, установена е истинската причина за появата му: това всъщност е мазното мезе, с което обикновено се пие златният еликсир. А калоричността на пивото всъщност е по-ниска дори от ябълковия сок, кола или други газирани напитки.
Известни са над 400 сорта и видове бира. Освен традиционните светли и тъмни, желаещите имат възможност да опитат пенливи питиета с вкус на пица, шоколад, мляко, банан, диня, кафе и т.н. Любопитно е също, че в повечето случаи пивото замръзва при температура минус 2 градуса по Целзий, а след размразяването отново е подходящо за употреба, не губи качествата и аромата си.
Най-слабата бира - с 0,2% алкохолно съдържание, е създадена през 1918 г. в Германия. А най-силната - с 67,5% спирт, се нарича Змийска отрова и се приготвя в Шотландия чрез изпаряване на вода от обикновено пиво след ферментация. Производителят препоръчва тази напитка да се дегустира на много малки глътки.
Най-скъпата бира в света е Vielle Bon Secours - 12-литрова бутилка струва около 1000 долара. Продава се в три варианта: светло, кехлибарено и тъмно. Може да се купи само в лондонския бар Bierdrome, като за да се сипе в халба, са нужни поне двама души.
Науката, изучаваща бирата, се нарича зитология (Zythology). Терминът е образуван от две гръцки думи: Zythos (пиво) и Logos (изследване, наука). А в Германия дори съществува Мюнхенски институт на пивото, като учените, работещи в него, благодарение на специални изследвания доказват, че заради уникалния си състав 1 литър нефилтрирана немска бира е 10 пъти по-полезна от същото количество мляко. Други проучвания сочат, че пивото укрепва костите и намалява риска от появата на камъни в бъбреците с 40 процента.



Най-великото изобретение и върви с пържени картофи

Несложната на пръв поглед комбинация от ечемик, вода, хмел и мая може да произведе много различни видове бира. А милиони почитатели на божествения еликсир не само че му се наслаждават, но и споделят много мъдри мисли, афоризми и бисери за любимото си питие:
* Бирата е доказателство, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи (Бенджамин Франклин)
* Бутилка бира сутринта - това е крачка в неизвестността (Николай Фоменко)
* Дайте ми жена, която истински обича бира, и ще завладея света (Вилхелм II)
* Бирата, ако се пие умерено, смекчава нрава, заздравява духа и подпомага здравето (Томас Джеферсън)
* Без съмнение бирата е най-великото изобретение. Колелото също не е зле, но не върви с пържени картофки (Дейв Бери)
* Правителство, което повиши цената на бирата, неминуемо пада от власт (Ярослав Хашек)
* В един ден има 24 часа, в една каса - 24 бири. Съвпадение? (Стивън Райт)
* В бирата се крие силата, във виното мъдростта, а във водата - микробите (древна немска поговорка)

 
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 188

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 180

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 196

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 157

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ