20 Април 2024събота01:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Панорама

Фест

"Заедно в 21 век" - послание за мир чрез творчество и изкуство

Участници от 12 страни се включиха тази година в традиционния фестивал

/ брой: 151

автор:Боян Бойчев

visibility 1438

Десетото юбилейно издание на международния фестивал "Заедно в 21 век", организиран от Фондация "Устойчиво развитие за България" и СОК "Камчия", обедини художници, певци, музиканти, танцови състави, хорове, фотографи, поети, писатели, композитори и деца от 12 държави - Русия, България, Молдова, Полша, Грузия, Армения, Израел, Румъния, Литва и др.
Фестивалът бе открит с церемония, на която се представиха таланти от различни националности. Музикални приветствия към участниците поднесоха лично творческите директори на фестивала - Наталия Барабанщикова и Кахабер Онашвили. По традиция всяка от страните се представя в отделен ден.
Фестивалът започна с Ден на България. Красотата на националните танци, ритми и музика представиха прекрасните изпълнители от фолклорния ансамбъл "Добруджа". Участниците от различни страни и националности се включиха в кръшното българско хоро. Проведоха се и майсторски класове по български танци и национална кухня.
В Деня на Русия бе отдадена почит и памет на героите, загинали във Втората световна война, поднесени бяха венци и цветя на паметника на загиналите подводничари край устието на р. Камчия. Гостите се запознаха с инициативите "Белите гълъби на мирното детство" и "Добротворци", като всеки от тях стана посланик на доброто и мира в страната си. Тебеширени бели гълъби полетяха и в конкурса сред най-малките участници за рисунка на асфалт. Залата дълго аплодира известна руска певица от Санкт Петербург Альона Бикулова. На сцената излязоха над 20 млади изпълнители, които пяха, танцуваха, изпълняваха стихове на известни руски автори. Беше представен и първият филм, заснет от Международната детска кино-школа "Сергей Бондарчук". Във филма "Мойдодыр" по приказката на А. Чуковски участват деца от над 15 страни, които са на творчески лагери в "Камчия". Филмът бе представен от популярната актриса, сценарист и режисьор Наталия Бондарчук, която проведе и мастер клас.
Концерт изнесе и израелската актриса и писателка Анастасия Забродина.
Едно от най-дългоочакваните събития бе Денят на Грузия. Специално за фестивала "Заедно в 21 век" пристигнаха популярните хорове от Тбилиси "Унисони" - с ръководител Зураб Гиви Багурадзе и "Швидкатса", с ръководители Николоз Кирвалидзе и Давит Нозадзе. Подарък за публиката бе уникалното изпълнение на ръководителите на всички грузински хорове, със специалното участие на Кахабер Онашвили, които показаха красотата и неповторимото многогласие на земята на картвелите. 
Вечерта на Молдова впечатли публиката с брилянтното изпълнение на хор "Рапсодия", а също и с участието на талантливите деца от Кишинев. Колективът на Наталия Барабанщикова получи и голям подарък - той бе поканен да стане представителен хор на Бюрото по междуетнически отношения към правителството на Молдова.
Денят на Армения премина с представяне на композитора Арсен Харутюнян, с изложба на фотографа Едгар Мартиросян, изложби на типични фолклорни накити на авторите Сергей Абовян, Луиза Бадикян и Силвия Харутунян. Специален интерес предизвика майсторския клас по арменска хорова музика на Нарине Давтян.
С прекрасен спектакъл-концерт на хор "Канто", ръководен от Мариян Шчепански, премина вечерта на Полша. Момчетата и момичетата от полския град Влоцлавек - на река Висла, изнесоха 90-минутен спектакъл. Между атрактивните изпълнения хорът бе подготвил изненади за публиката - представена бе традиционната полска народна носия, а също и характерни за страната ястия. В крайна сметка "Канто" бе обявен за победител сред хоровите колективи в юбилейното издание на Фестивала "Заедно в 21 век", а ръководителят им Мариян - за най-добър диригент. Със свои участия към тях се присъедини и хорът на музикалното училище "АСБЕЕК" в гр. Потск, както и две от най-известните полски диригентки - Барбара Гаек - Краска от гр. Забже и Агнешка Йохимек - Трела от Краков.
Великолепен концерт с църковна музика изнесоха хоровите колективи "Лия-Чукарлия" от Молдова и "Кириллица" от руския Калининград. Те пяха в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна на старославянски и на молдовски език. Концертът започна веднага след неделната литургия и зарадва пълния с хора храм. 
По същото време в СОК "Камчия" се проведе и Международният фестивал за детско творчество "Звездите на Камчия", който е под знака на ЮНЕСКО. В него се включиха над 100 участници с повече от 50 изпълнения в девет категории.
Така в продължение на 14 дни творци от различни националности, участници във фестивала "Заедно в 21 век" работиха съвместно, създаваха нови форми в изкуството, твориха, за да опознаят красотата на страните си, на езика, музиката и фолклора си и почувстваха, че именно те - творците на 21 век, са посланиците на красотата и мира, те са миротворците на нашия век.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ