29 Март 2024петък11:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

И после кво...

/ брой: 149

автор:Георги Георгиев

visibility 3171

Дитирамбенето около подписването на договора за добросъседство с Македония е само привидно заради историчността на момента. Има го и това, ама е мъничко на фона на нуждата да бъде задоволено ненаситното его за изява пред публика на българския министър-председател. Ненапразно тия дни чухме, че Бойко Бориков е "носителят на мира в Европа", той е посредник между Меркел и Ердоган, той е нещо, което пред очите ни напуска националното, тази гравитационна дупка, и се изстрелва към международна орбита. Където обикновено катастрофира тежко, но това е друга тема.
Та договорът с Македония изобщо не би си заслужавал коментиране, защото въпросът за езика повтаря формула от 1999 г., ако не беше любопитният чл. 8 от документа. В неговата втора алинея се посочва, че до три месеца трябва да се сформира двустранна експертна комисия по историческите въпроси, която на "автентични и основани на доказателства исторически извори" да докладва пред двете правителства каква е тая нашата "заедничка", т.е. обща история.
Какъв ще е ефектът от тази комисия. Той може да бъде никакъв, защото още не се е родил този българин и няма да се роди, който да смята и да "доказва", че преди 1945 г. има някакъв отделен от българския "македонски" народ, който да говори на нещо по-различно от български диалект, и който да живее на земя, която в течение на 1000 години е била населена предимно с българи.
Какво правим тогава, като знаем как ги тресе македонстващите, щом се заговори за българския им произход? Какво правим, ако изводите на комисията са нещо подобно на: "Ваши Превъзходителства, установихме, че преди 1945 г. македонците са били българи и българите - македонци, живели са на една обща земя, имали са обща история, раждали са се и са умирали под едно българско небе. А после външни сили са решили от едните да направят небългари". Интересно какво ще се случи, ако комисията стигне до този извод. До единствения възможен извод.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ