Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Новини от деня

Неков: Няколко български пчелни продукта могат да получат европейска защита

Дума

1. Август 2017   625   0
Снимка


Пчелният прашец и пчелното млечице могат да получат защита по схемите за качество на ЕС. Те се класифицират като продукти от животински произход и могат да кандидатстват за закрила като Защитено наименование за произход или Защитено географско указание. Това потвърди Фил Хоган, комисар по земеделието и развитието на селските райони, в отговор на въпроси на българския евродепутат Момчил Неков.
"Това е шанс за българското селско стопанство и в частност пчеларството, тъй като този сектор е чувствителен. Българските пчелари изпитват сериозни притеснения от конкуренция, която често е нелоялна. Защитата по европейските схеми за качество ще даде стимул на производството и търговията, но най-вече видимост. Българският мед и пчелен восък са впечатлявали западноевропейските хронисти преди близо 700 години. Можем и трябва да върнем и доверието на европейския потребител днес в родните качествени пчелни продукти", заяви Неков.
Първият български пчелен продукт, който се очаква да получи защита по европейските схеми за качество, е Странджанският манов мед. Той ще бъде и първият български продукт със Защитено наименование на произход - най-силно ниво на защита в Европа. Медът от Еленския балкан обаче или от Западна Стара планина също имат реални шансове за признание по тези схеми в близко бъдеще. Българските пчелари проучват и възможностите за защита на българския пчелен восък. Продуктът се търси от чуждестранни фирми от хранително-вкусовата и козметичната промишленост и има голям потенциал.
В защита на българските пчелари в началото на годината Момчил Неков се противопостави на предложението на Европейската комисия за увеличаване на квотите за безмитен внос на пчелен мед от Украйна и предложи квотите да останат непроменени.
Българският евродепутат беше избран от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент за докладчик по доклада "Перспективи и предизвикателства пред пчеларския сектор в ЕС". Ангажиментът е много отговорен, защото когато докладът бъде приет, той ще стане официален документ на евроинституцията.
Неков твърди, че проблемите пред българските и европейските пчелари са много и са специфични. "Работата ни по доклада е повече от отговорна. Ще разчитам и на активната подкрепа от самите производители, така че да очертаем най-точните решения, с които да защитим и подпомогнем развитието на пчеларството", отбеляза българският евродепутат.

 

 

Новини от деня

  • 19. Октомври 2017
    34
    0

    "Близо 40% от територията на България може да се определят като планински региони, 20% от населението живее там. Приветствам и желанието на производителите от страни като Франция и Италия за изготвяне на доброволно общоевропейско лого за "планински продукт". Това коментира българският евродепутат Момчил Неков по време на събитие, целящо обмяна на добри практики при защитата на...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"