19 Април 2024петък17:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Първокласна уседналост

/ брой: 148

автор:Деси Велева

visibility 53

МОН пак откри Америка. Този път с въвеждането на тригодишна уседналост като предимство за прием в първи клас. Това е институционалният отговор на хилядите жалби на родители срещу невъзможността на детето им да учи в най-близкото училище заради набързо сменени адресни регистрации на други майки и бащи на бъдещи първокласници.
Предлаганото от МОН не е ново, то бе изпробвано от много престижни училища с голям наплив на ученици във времето, когато имаха право сами да изработват критериите си за прием. Обаче системата им не сработи много успешно. Този път предлаганата давност е доста по-дълга - не 6 или 12 месеца, а три години, и цели да усмири родителското недоволство. Пълно щастие обаче няма. Защото гениалните чиновници трябва да са наясно, че отново ще има възмутени. Новото предложение пряко работи срещу онези новодомци, на които ще бъде отказан достъп до близкото училище заради абсурдния мотив, че не са пресметнали навреме кога детето им ще е първокласник.
Това са конкретните последствия от поредните промени за входа в първи клас. Принципните висят на дневен ред и няма знак, че скоро може да бъдат решени. Защото става дума не за достъп до образование изобщо, а за достъп до качествено образование. Наплив и проблеми с адреси, предимства и точки има за онези школа, които са известни с по-читавото си обучение. А те не са разпределени поравно по райони. Ако се осигури правото на най-близко живеещите, отнема се възможността на други, чиито деца също заслужават образование на високо ниво. Докато МОН не намери начин да се пребори с все по-широко отварящата се ножица в качеството на обучителния процес, ще продължи да измисля временни козметични промени. А децата ще излизат все по-неграмотни от училище, независимо как са влезли.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ