29 Март 2024петък16:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Погостуваха и стига

Европейските държави изпращат мигрантите обратно

/ брой: 148

visibility 28

Лента.ру
Алексей Куприянов

Европа, която до неотдавна с радост приемаше мигрантите, тихомълком започна да ги изпраща обратно в родините им. Надяващите се да намерят в ЕС нов дом афганистанци и други представители на страни от Близкия изток разбраха, че тук съвсем не им се радват. Стотици хиляди души очакват сега депортиране, при това в списъка с най-твърдата миграционна политика лидира уж най-гостоприемната Германия.

В белезници - на изход

"Те ми сложиха белезници, въпреки че ги молех да не го правят, защото съм готов да тръгна доброволно. Освен това ги молех да ме изведат така, че да не виждат колегите ми - та аз не съм убил никого, защо е този срам? Питах ги: "Каква е вината ми?". Отговориха ми: "Молбата ти за предоставяне на убежище е отхвърлена и ние те изпращаме у дома". Само за половин ден целият ми живот се срути и аз се оказах в Кабул без пари и надежда за помощ".
Така афганистанецът Мухамед Шоиб Хюсейни, бивш работник в немска дърводелска фабрика, описва в интервю за "Ал Джазира" депортирането си от ФРГ. Той е живял в Германия 7 г., намерил си работа и жилище, плащал е данъци, но това не го е спасило от депортацията.
Хюсейни е само един от многото афганистанци, на които е отказано убежище и са депортирани от страната за последната половин година. Всеки месец от Франкфурт за Кабул излита самолет, пълен с връщащи се у дома граждани на Афганистан. Пробната партида от 34 души беше изпратена през декември 2016 г., и почти веднага след това Берлин обяви, че е съгласувал с Кабул депортирането на още 11,9 хиляди мигранти. Тези, които са готови да се върнат в Афганистан доброволно (такива м.г. са били 3,3 хил. души), получават по 700 евро и самолетен билет. Другите, които не са готови, пак ги изпращат у дома, но без пари.

Бюрократизмус

Според немското законодателство в случай на отказ за предоставяне на убежище бежанец може да подаде апелативен иск, а при повторен отказ - да поиска преразглеждане на решението. По думите на изселваните за третия и последен отказ те научават вече в полицейския участък непосредствено преди депортирането. Властите не бързат да информират мигрантите от страх, че те ще успеят да се скрият. Опитите да се събуди съвестта на миграционните служби обикновено се сблъскват с непробиваемата стена на бюрокрацията.
"Разказах на германските власти историята си и току-що получих писмо, в което се твърди, че мога спокойно да отида да живея в Кабул, защото в града е напълно безопасно - оплаква се друг бежанец, Забиула Карими. - Но там не е безопасно! Всекидневни атентати, нападат дори президентския дворец".
Освен от Германия афганистанските бежанци масово ги депортират Норвегия, Швеция, Финландия и Австрия - страни, смятани доскоро за мигрантския рай.
Връщат не само афганистанци. През 2016 г. германците изпратиха по домовете им рекорден брой преселници от Близкия изток - 80 хиляди души (51 хил. от тях предпочетоха да се върнат доброволно). Според плановете през 2017-а рекордът ще бъде подобрен. Почти на половината от 700-те хиляди, подали молби за убежище, е отказано, 12 хиляди от тях вече са напуснали ФРГ.

Любовта отмина

Разразилата се през 2015 г. миграционна криза раздели Европа. Едните се опитаха с огради да препречат пътя на бежанския поток и се обявиха против мигрантските квоти. Други пък приемаха стотици хиляди, спасяващи се от войната, хора с отворени обятия.
В първата група бяха страните от Вишеградската четворка - Унгария, Полша, Чехия и Словакия. Най-твърда позиция обявиха унгарските власти: премиерът Виктор Орбан обяви направо, че бежанците са заплаха за ЕС, "културната и религиозна самобитност на Европа", призовавайки колкото се може по-бързо те да бъдат депортирани в родината си. Унгария построи ограда на границата със Сърбия, а унгарският евродепутат Шопфлин предложи на стълбовете на тази ограда да се сложат свински глави. Стигна се дотам, че външният министър на Люксембург поиска да се изключи Унгария от ЕС, за да се съхранят единството и ценностите на Евросъюза.
От друга страна, дори в страните, чиито власти приемаха бежанци, гражданите недоволстваха. Във ФРГ благодарение на антиимигрантските настроения се увеличи подкрепата за дясната "Алтернатива за Германия".
Даже онези европейци, които се отнасяха към бежанците със симпатия, коригираха позицията си. Основна роля за това изиграха неотдавнашните атентати - коледната атака в Берлин, когато камион се вряза в тълпата, убивайки 12 души. Зад волана беше Анис Амри, чиято молба за убежище тъкмо се е разглеждала. Щом стана въпрос за личната сигурност, гражданите на ЕС бързо разлюбиха мигрантите.

Избори и спасение на ЕС

Процесът на втвърдяване на миграционната политика в Европа започна още миналата година. Швеция, приела най-много бежанци на глава от населението, радикално обнови законодателството си, като промени изискванията за предоставяне на убежище. В резултат на това за цялата 2016 година молби са подали едва 30 хиляди души.
Във Франция полицията без предупреждение разруши бежанския лагер "Джунглата" край Кале, където с години се приютяваха хиляди хора, опитващи се да стигнат до Великобритания. Върховният съд на републиката отказа да приема Албания, Армения, Сенегал и Косово за опасни за връщане страни.
В Италия новият вътрешен министър Марко Минити с един от първите си укази лиши мигрантите от право на апелация при отказ за убежище, а заедно с това се разпореди за създаване на центрове за репатриация във всяка провинция за тези, които в най-скоро време ще бъдат депортирани.
Приеманите от европейските страни мерки са напълно обясними. Продължаването на политиката на отворени врати би лишило управляващите партии от подкрепата на населението, като ги прати при крайнодесните партии. В Германия изборите ще са през септември, в Италия и Швеция - през март и септември 2018 година. Няма нищо учудващо в това, че властите сменят риториката.
Освен това въпросът за отношението към мигрантите се превърна във въпрос за оцеляването на Евросъюза. Една от причините, накарала британците да гласуват за "Брекзит", е опасението, че Островът ще бъде залят от мигрантска вълна от континента.

Всички по лагери

"Много ме е страх - признава Забиула Нури, депортиран от Германия през декември. - Вижте с какво съм облечен. Не знам как да стигна до родния си Кундуз. Ако талибаните спрат колата и видят документите ми, ще ми отрежат главата на място".
Афганистанското правителство с готовност се съгласява да приеме бежанците обратно. Кабул не губи нищо: още няколко хиляди души, които ще се добавят към 2,5 милиона безработни афганистанци, няма да променят ситуацията. Освен това те едва ли ще се задържат в Афганистан: или ще се опитат отново да отидат в Европа, или ще стигнат до бежанските лагери в Иран и Пакистан. И в единия, и в другия случай това вече няма да е проблем на Кабул.
За ЕС това също е най-добрият изход. Днешната европейска стратегия е да задържи миграционния поток далеч от границите на Европа. ЕС е готов да плаща за издръжката на бежански лагери в Турция, Ливан, Либия и Иран. Важното е да не се допусне нова миграционна криза и да се премахнат, доколкото е възможно, последствията от миналото - стотиците хиляди мигранти, които никой в Европа не иска.







 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ