20 Април 2024събота10:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Кабинетите "Борисов":

Разделяй и владей

Изкуствената конфронтация на групи хора се наложи като маниер на управление

/ брой: 148

автор:Аида Паникян

visibility 1309

За някои хора интригантстването е въздух, вода, храна. Опасно е. Но много по-опасно е, когато интригантстването и противопоставянето на групи хора е в основата на държавно управление. В кабинета "Борисов 1" бяха противопоставени лекари и медици на пациенти. "Крайъгълният камък" бе поставен на 3 декември 2010 г., когато от парламентарната трибуна тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов набеди екип лекари от болницата в Горна Оряховица за... "убийци". Е, наистина няколко дни след изборите, през май 2013 г., когато ГЕРБ не спечелиха, прокуратурата обяви за невинни лекарите, макар че повече от месец е разполагала със заключенията от съдебномедицинските експертизи, доказващи невинността на медиците за смъртта на над 23-седмичен плод. Всички тези подробности някак си се размазаха във времето. Остана обаче горчивината от 

противопоставянето на медици и пациенти


често враждебните взаимоотношения, неуважението към лекарите.
Пак от вицепремиер на Борисов тръгна и войната между бизнеса и труда. Валери Симеонов, сервилничейки пред работодателските организации, се обяви за отпадането на т.нар. клас за прослужено време.
.....................

Коалирането на ГЕРБ с обединените патриоти в кабинета "Борисов 3" принуди управляващите да развържат кесията за възрастните хора и да повишат минималната пенсия, която наистина е унизително ниска. Въпреки това тази стъпка противопостави пенсионерите с минимални пари на онези, които са се осигурявали на по-високи заплати. Справедливо би било да бъдат актуализирани и останалите пенсии, но пари няма в хазната на НОИ. Въпреки това на управляващите им е ясно, че трябва по някакъв начин да изпълнят предизборните си обещания. И решиха да си ги набавят от... инвалидните пенсии. За по-лесно управляващите обвиняват инвалидите за недостига на пари. Така дойде време за поредното противопоставяне на групи хора в изпълнение на приписваната на Филип II Македонски максима "Разделяй и владей". Този път хората с увреждания (и с инвалидни пенсии) на хората с минимални пенсии.
На 30 юни 2017 г. в парламента се проведе дебат, иницииран от БСП, за проблемите на хората с увреждания. Тогава от парламентарната трибуна се изказа д-р Калин Поповски от "Обединени патриоти". Той заяви: "Ние даваме около 1 млрд. лв. на лъжеинвалиди в България на годината" и обясни, че това е "един голям преразход". Той цитира Цветан Цветанов, който по-рано заяви, че 9-милионната България на края на социализма има 150 хил. души с инвалидни групи, 7-милионната България днес има над 800 хил. души. 4-5 пъти са нараснали хората с инвалидни пенсии. А по-късно заяви: "В джобовете на лъжеинвалидите потъва една магистрала "Хемус", извинявайте - Северна България, от Белокопитово до Ябланица. Тази

магистрала от един милиард


потъва всяка година в джобовете на лъжеинвалидите".
Обидно! Особено, когато излиза от устата на народен избраник.
Сега лайтмотивът на управляващите е, че ще се вземат пари от инвалидните пенсии, за да бъде изпълнено предизборното обещание на Обединените партиоти за 300 лв. минимална пенсия.
На това място може би е необходимо малко уточнение най-вече за хората, които не са имали по никакъв начин досег до системата за отпускане на инвалидни пенсии, защото не са имали нужда от тях (и слава Богу!). Нарочна методика на МЗ е основата, върху която у нас се изчисляват инвалидните пенсии. В нея всяко заболяване има точно определен процент. Експертите в ТЕЛК издават експертните решения въз основа на медицински документи. Ако за някое експертно решение се допуска, че е фалшиво, за него се носи наказателна отговорност за издаване на документ с невярно съдържание.
По време на споменатата парламентарна дискусия депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов предложи на д-р Поповски да посочи конкретни случаи на фалшиви документи и го призова да не твърди, че 800 или 900 хил. пенсии трябва да бъдат ревизирани. И не на последно място е въпросът дали са много или малко 800-900 хил. инвалидни пенсии в България?
В категорията на хората с увреждания влизат стотици хиляди българи. Например над 5 хил. страдат от множествена склероза и всяка година нови 80 се разболяват, все млади хора. Над 575 хил. страдат от диабет от двата типа. Близо 60 хил. са болните с ревматоиден артрит и още около 40 хил. са с болест на Бехтерев и псориатичен артрит.

Всеки ден средно 240 българи изпадат в т.нар. микроинсулт


всяка година около 35 хил. души у нас понасят мозъчен удар като 1/5 от тях умират, но повечето от останалите живеят с тежки увреждания и се инвалидизират. Между 1 и 3 на 1000 живородени деца страдат от детска церебрална парализа. Всяка година у нас между 35 и 40 хил. души чуват за себе си диагнозата "рак". Близо 17 хил. са членовете на Съюза на слепите. Само за 9 месеца на 2015 г. от 3752 жертви на ПТП 1200 са трайно инвалидизирани, а по данни на Съюза на инвалидите в България над 4 хил. души стават инвалиди в резултат на катастрофи... Да не изброяваме повече, защото може да се окаже, че хората с увреждания, които трябва да получават инвалидни пенсии, са повече от получаващите. Затова е добре и депутати, и политици, преди да се изказват, да направят някои елементарни справки, които са напълно достъпни.
Например през първото тримесечие на 2017 г. общият брой на изплащаните пенсии е 2 590 339. От тях 2 015 691 броя пенсии се изплащат от фонд "Пенсии" на НОИ, от които пенсиите за инвалидност поради общо заболяване са 458 256 броя. Освен тях 618 пенсии за инвалидност поради общо заболяване се плащат на земеделски производители (по Закона за пенсиониране на земеделските стопани-кооператори) и 802 се изплащат от Съвета за взаимно осигуряване на член-кооператори. Социалните пенсии за инвалидност за същия период са 445 290.
Не бива да се забравя, че един човек може да получава два вида инвалидни пенсии. Освен това е необходимо да бъде направена разлика между хората, които получават инвалидни пенсии, и хората, които са със социално-инвалидни пенсии. Съвършено друга категория са хората, придобили право на пенсия за стаж и възраст, които получават добавка към пенсията. За тази последна категория обаче пари не се отпускат от 2015 г. и въпросната добавка получават само хората в заварено положение.
Да, наистина от 2000 до 2015 г. 2,5 пъти нараства нараства броят на хората с увреждания, които получават инвалидни пенсии от 150 751 на 382 714, а експертното решение на ТЕЛК е универсалният ключ към 64 вида подкрепа за хора с увреждания. Но

виновни ли са хората

че законът им дава право на инвалидни пенсии, когато страдат от инвалидизиращи болести?
Виновни ли са българите, че и без това са най-болната нация в ЕС и работят при лоши условия на труд, което ги разболява допълнително?
Трябва ли просто ей така да се вземат пари от техните пенсии, за да бъдат увеличени други?
Има ли право едно правителство да върви по най-малкото съпротивление, като противопоставя едни групи хора на други, за да закърпи бюджета си?
И да, необходима е промяна на "входа", която не само да разграничи ясно хората с увреждания от хората без увреждания, но и да даде шанс на хората с намалена трудоспособност да намерят подходящ трудов ангажимент. Само така никой няма да има основания да говори за "лъжеинвалиди". 



В света и в ЕС

Възможността за инвалидизация засяга 15-20% от населението на всяка страна.
Над 1 млрд. души по света са с увреждания (СЗО)
1 на 8 души в света живее с увреждания (Световен доклад за хората с увреждания).
Хората с увреждания са около 80 млн. в ЕС и са над 15% от населението (Европейски форум на хората с увреждания).
В семейството на 1 от 4 европейци има човек с увреждане.
Хората с намалена подвижност представляват повече от 40% от населението (Европейски форум на хората с увреждания).
Средно 28% от хората на възраст 15-64 г. в ЕС съобщават за дългогодишен здравословен проблем или затруднения в основната дейност и варира от 14% в Гърция и Ирландия до над 50% във Франция и Финландия (Евростат).
Във Финландия има най-висок процент на разпространение на хора с дългогодишни увреждания в ЕС. Обединеното кралство е второто - 27,2% от населението има дългогодишен здравословен проблем или увреждане (http://www.realising-potential.org/stakeholder-factbox).

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ