29 Март 2024петък11:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Резките температурни промени водят до инфаркти и агресия

Охладете главата си, ако ви прилошее след продължително въздействие на високи температури, съветва специалист

/ брой: 146

автор:Аида Паникян

visibility 1000

Рязката промяна на температурата предизвиква силни колебания на кръвното налягане и сърдечни аритмии, които от своя страна могат да доведат до инфаркт или инсулт. Това коментира пловдивският психиатър д-р Веселин Герев пред "Фокус". По думите му резките температурни колебания влияят силно и върху човешката психика. По думите му жегата оказва най-осезаемо влияние върху сърдечно-съдовата система на възрастните хора. Такива дни са много рискови за тях и излагането на висока температура и температурни колебания предизвикват инфаркт или инсулт. Ако на човек му стане лошо след продължително въздействие на високи температури и получи напрежение или състояние, подобно на паническа криза, той трябва по най-бързия начин да охлади главата си. Това може да стане, като постави главата си под водна струя от чешмата или като застане под хладния въздух на климатика. Това е нещото, което човек може да направи сам, а после спешно и по най-бързия начин да потърси медицинска помощ. Ако се стигне до инфаркт или инсулт, напрежението може да се пренесе по цялото тяло и то тотално да се инвалидизира. В пиковите часове на слънцегреене хората да се движат задължително с шапка и очила, препоръчва д-р Герев.

Слънчевите очила са много по-важни,


защото силната светлина на слънцето "взривява" за минути човешката психика, коментира специалистът.
Високите температури и силната слънчева светлина провокират агресия и влияят негативно върху човешката психика. По думите му обикновено силните жеги създават проблеми със съня, нервно напрежение и раздразнителност. При хората с натрупана тревога се засилва агресията. Трябва да се има предвид, че

факторът температура действа много бавно върху психиката на човек.


За да може 40-градусова жега да провокира импулсивност и раздразнителност, въздействието трябва да трае поне един месец.
Другият фактор, който действа изключително бързо, е светлината. Има светлина почти 15 часа в денонощието, което на практика "взривява" мозъка. Това е факторът, който променя светкавично биоелектричната активност на мозъка и протичането на психичните процеси. Оттам нататък човек става като бърза кола на магистралата. Затова по време на лятото се изострят агресивните реакции, коментира д-р Герев. Жегата влошава психичното състояние и провокира неадекватност.
Когато главата на човек прегрее, той чувства главоболие, световъртежи, вътрешно напрежение, тревожност, безпокойство, които впоследствие се трансформират в агресия. Летният период е особено критичен за хората, страдащи от тежки психични разстройства като шизофрении и биполярни фиктивни разстройства. При тях състоянието драстично се влошава, особено ако не взимат редовно лекарствата си, казва д-р Герев.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ