16 Април 2024вторник20:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ученическо творчество

Абитуриентът-революционер в поезията на Ботев (Пд) (тема от изпит по литература)

/ брой: 115

автор:Дума

visibility 1155

Абитуриентският бал е велико събитие, тъй като след този паметен миг силите на злото, които великият поет Ботев (Пд) заклеймява с незабравимото "А вий, вий сте идиоти!", вече не могат да гонят прогресивните младежи и девойки от дискотеките след десет вечерта. Душевният подем във връзка с този велик момент, радостта от разцъфналата зрелост, абитуриентът-революционер изразява, като възкликва: "Ех, майно льо, майно юнашка, и ти, либе мило хубаво!", както и споделя с майци си, с първото и останалите си либета, както и с другарите си по съдба "Тежко, тежко вино дайте!" Абитуриентският бал буди в душата на героя светли чувства и след него той гордо изпотрошва пейките, люлките и всичко, което става за трошене в някоя градска градинка. С подобни себеотрицателни постъпки лиричният герой на Ботев (Пд) демонстрира своя бунт срещу закостенялостта на обществото и прави опит "от сън мъртвешки да го събуди".
Израснал в бедност, само с едно жалко телефонче в джоба, вярно "Нокия", но без еквалайзер и стереоразширяване на МР3, безхлебен, безцигарен и безбирен, абитуриентът-борец за народна свобода възкликва в стихотворението "Борба": "В тъги, в неволи младост минува", а когато първото му либе, с цел да го разсее от мрачната действителност, надува суперхит, той прошепва с болка "Остави таз песен любовна - не вливай ми в сърце отрова".
Външният образ на абитуриента е вълнуващ и дотолкова привлекателен, че майка му, любувайки се на татуировките му, с гордост възкликва: "Дете хубаво, писано, още шарено!"
И ето, идва великият миг на героичния сблъсък на абитуриента-революционер с най-тъмните сили в мрачната днешна българска действителност: "дивака учител", стадото "вълци в овчи кожи", и изобщо всички тези квартални тъпанари "кой продал брата, убил баща си". Яхнал кола с надут клаксон, сред крясъци и гърмежи на пиратки, вдигнал гордо чело, думнал поне две екстазита, подал се целият от страничното стъкло, размахващ преполовена бутилка и вдигнал среден пръст не само към органите, а и към стадото "вълци в овчи кожи", което гледа стъписано от тротоара, той лети към бала и на "глас тича народен срещу врага си безверен", защото "сърце му трепти - ще хвръкне"... А край него - либетата му, и те устремени натам "де се гине, де се мре", и те подали се целите от колата, само по сутиени и също навирили среден пръст към околните - горди и пияни не само от напитъци, а и от това, че няма начин да не ги снимат в този им революционен вид и да не ги покажат по телевизиите или поне в някой вестник!
Горд от разцъфналата зрелост на новобългарския зрелостник, великият български поет Ботев (Пд) се провиква към хайдушкия Балкан: "Храни, горо, таквиз чада, дорде слънце в света грее, дорде птичка в тебе пее!"
     Преписа Чавдар Шинов

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ